Ürmössy Gergely, vezető makrogazdasági elemző:

A várakozásokkal összhangban alakult áprilisban az infláció, hiszen az éves ütem a márciusban látott 2,7%-ról 2,2%-ra lassult áprilisban. A rövidtávú ingadozásokat (beleértve az üzemanyagárak ingadozását is) kiszűrő maginflációs mutató 1,9% volt áprilisban, ami azt jelzi, hogy lassan, de folytatódott az infláció gyorsulása. Egészen addig, amíg az Eurózónában lanyha marad az inflációs környezet, addig az importált infláció mértéke is elenyésző maradhat, ami késlelteti a magyar inflációs folyamatok felfutását is. Tehát, érdemes lesz figyelni, hogy a belső folyamatokon kívül (pl. tempós reálbér emelkedés) miként alakulnak majd a külső, európai fejlemények.

Várhatóan májusban tovább lassulhat a tempó, azonban júniust követően újra gyorsulásnak indulhat a pénzromlás üteme. Rövidtávon az ingadozásokat továbbra is az üzemanyagárak változása magyarázhatja majd, míg a mögöttes tendenciát megragadó maginflációs mutató fokozatosan gyorsulhat a következő hónapokban. Becslésünk szerint az idén átlagosan 2,5% lehet az infláció üteme, ami látványos gyorsulás a 2016-ban mért -0,1%-hoz képest. Előretekintve, 2018-ban az ideinél is magasabb fokozatba kapcsolhat az infláció és tartósan átszelheti az MNB 3%-os inflációs célját, éves átlagban pedig 3,5% lehet.

A csökkenő üzemanyagárak miatt a második negyedévben lassabb lehet az infláció az MNB becslésénél, ami újabb érvéként szolgálhat a Monetáris Tanács számára, hogy miért érdemes a kamatokat változatlanul alacsonyan hagyni. Véleményünk szerint az MNB 2018 végéig nem fog a 0,9%-os alapkamaton változtatni, illetve a bankközi kamatok is a jelenlegihez hasonló alacsony szinten maradhatnak (a 3 hónapos BUBOR jelenleg 0,16%).


További információ:

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu