Ürmössy Gergely, vezető makrogazdasági elemző:

Pozitív meglepetést okozott a magyar gazdaság teljesítménye az első negyedévben, hiszen magasabb fokozatba kapcsolt a növekedési ütem, elérte a 4,1%-ot (év/év). Negyedéves összehasonlításban 1,3%-kal bővült a gazdaság. A részletek még nem állnak rendelkezésre, azonban annyit már tudunk, hogy az ipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak leginkább hozzá a lendülethez. Fontos azonban azt is hozzátenni, hogy a 4%-ot meghaladó ütemet nem csupán azért láthattunk, mert újra erőre talált a magyar gazdaság, hanem azért is, mert a tavaly első negyedéves bázis kifejezetten alacsony volt. Amennyiben a tavalyi évben tapasztalt éves növekedési ütemek kevésbé ingadoztak volna negyedévről negyedévre, akkor az idei első negyedévben 3% körüli tempót láthattunk volna – becslésünk szerint. Régiós összehasonlításban is egészen jól szerepelt Magyarország. A szomszédos országok közül Románia 5,7%-kal, Szlovákia 3,1%-kal, Csehország pedig 2,9%-kal nőtt.

Az adatközlést megelőzően az egész évre vonatkozó növekedési becslésünk 3,4% volt. Az első negyedéves adatok ismeretében felfelé mutató kockázatokat látunk az előrejelzésünkkel kapcsolatban, azonban a részletek ismerete nélkül egyelőre nem módosítjuk azt, hiszen nem lehet felmérni, hogy a várakozásokat meghaladó tempó átmeneti jelenségnek köszönhető-e.

Annak ellenére, hogy a magyar gazdaság erősödik és fokozódik az inflációs nyomás, az MNB várhatóan nem fog kamatemeléssel reagálni, hanem hagyni fogja a kamatokat a jelenlegi alacsony szinteken idén és 2018 folyamán is. Várakozásunk szerint a májusi kamatdöntő ülés még nem, hanem majd a júniusi ülés tartogathat izgalmakat, hiszen akkor dönt a Monetáris Tanács újra a 3 hónapos jegybanki betétben elhelyezhető likviditás mennyiségéről. Úgy véljük, hogy betét mérete szeptember végéig feleződhet 250 milliárd forintra.


További információ:

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu