Ürmössy Gergely, vezető makrogazdasági elemző:

A vártnak megfelelően változatlanul hagyta az irányadó alapkamatot a Monetáris Tanács. Így az irányadó ráta 0,9%, az egynapos betétre fizetett kamat pedig mínusz 0,05% maradt. A májusi döntés minden különösebb izgalomtól mentes volt, hiszen sem kívülről, sem pedig belülről nem érkezett olyan impulzus, amire az MNB-nek reagálni kellett volna.

A Monetáris Tanács továbbra is „galamb” hangvételű üzenetet közvetíthet a közleményen keresztül. Annak ellenére maradhat „galamb” beállítottságú a Tanács, hogy az első negyedéves GDP növekedési ütem az MNB becslésénél is erősebb lett. A lazító hangvétel melletti érvként használhatja fel az MT azt, hogy az infláció február óta lassul és idén valószínűleg nem lépi át a 3%-os célt. A folyamatosan bővülő MNB által nyújtott FX-swap állomány, illetve a hosszabb futamidők bevetése is azt erősíti meg, hogy az MT elkötelezett az alacsony kamatok fenntartása mellett.

A júniusi döntés tartogathat majd izgalmakat olyan szempontból, hogy a Tanács újra dönt a három hónapos jegybanki betét mennyiségi korlátozásáról. Várakozásunk szerint szeptember végéig felére csökkenti a betétbe elhelyezhető likviditás mennyiségét, az év végére pedig akár teljesen meg is szűnhet a három hónapos betét. Emellett pedig új makrogazdasági előrejelzést is készít a jegybank, fontos lesz, hogy miként ítéli meg az MNB a növekedési és inflációs kilátásokat.

A piac csak kismértékű kamatemelést áraz a következő egyéves időtávra: a jelenlegi 0,15%-os szintről kb. 0,36%-ra emelkedhet a három hónapos BUBOR kamat a határidős kamat-megállapodások (FRA-k) szerint. Ezzel szemben mi úgy látjuk, hogy a bankközi kamatok még kis mértékben csökkenhetnek, az alapkamat pedig változatlan maradhat.

Ezt a lazító politikát addig folytathatja az MNB, amíg az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed folytatja újrabefektetési politikáját és a mérlegfőösszegét stabilan tartja, valamint a kamatemelési ciklusa nem kapcsol magasabb fokozatba. Emellett pedig fontos lesz az Európai Központi Bank kamatpolitikáját is szoros figyelemmel követni. Az MNB szempontjából ez a két nagy jegybank fújja a passzátszelet: ha a széljárás változik, az MNB-nek is muszáj lesz annak megfelelően igazítani a vitorláját. A Fed és az EKB is tart kamatdöntő ülést júniusban, még az MNB ülését megelőzően.


További információ:

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu