Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a magyarországi Erste Bank Csoport elektronikus rendszerein 2020. 10. 22. 22:00 óra és 2020. 10. 23. 06:00 óra, továbbá 2020.10.25. 02:00 óra és 10.25. 03:00 óra közötti időszakban tervezett és ütemezett karbantartási munkálatokat végzünk, amely digitális szolgáltatásaink működését befolyásolhatja.

We hereby inform you that planned maintenance and development activities will be performed this Friday and Saturday on certain electronic systems of the Hungarian Erste Group, affecting the following dates and services: Between 10:00 p.m. on October 22, 2020 and 6:00 a.m. on October 23, 2020, furthermore between 2:00 a.m. on October 25, 2020 and 3:00 a.m. on October 25, 2020 the operation of digital services will be suspended.

Kattintson a részletekért! / Please click here for details

A várakozásoknak megfelelően változatlanul 0,9%-on hagyta az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a mai kamatdöntő ülésén. Az egynapos betéti kamat pedig továbbra is -0.05%. Nem véletlen, hogy tavaly június óta nem változott az irányadó alapkamat, hiszen az MNB más eszközök segítségével tartja fenn a likviditásbőséget, amely meghatározza a magyar gazdaságban uralkodó pénzügyi kondíciókat. Így, a hangsúly a márciusi döntéshez hasonlóan azon volt, hogy a három hónapos jegybanki betétben elhelyezhető likviditás mennyiségét mekkora összegben korlátozza az MT. A mai döntés alkalmával 500-ról 300 milliárd forintra módosította a betét mennyiségi korlátját a Tanács.

A monetáris politikai döntéseket követően nyilvánosságra hozta az MNB a Tanács közleményét, illetve az új makrogazdasági előrejelzés főbb számait. A GDP növekedési ütemre adott előrejelzés változatlan maradt (3,6% idén és 3,7% jövőre), míg az inflációs rátára adott becslést csökkentette a jegybank (2,4%-ra idén és 2,8%-ra jövőre). Az inflációs előrejelzés csökkentésével összhangban az MT közleményének szövege is változott, a Tanácstagok erősebb utalást tettek arra, hogy a jövőben újra lazíthatnak a pénzügyi feltételeken az erősödő lefelé mutató inflációs kockázatok miatt.

Összességében az MNB lépései és közleménye összhangban volt a várakozásainkkal. A kamatpályára vonatkozó előrejelzésünket megerősítette a Tanács üzenete, azaz 2019 végéig nem számítunk a 0,9%-os alapkamat változtatására, illetve 2018 végéig elhanyagolható esélyét látjuk annak, hogy a bankközi (3 hónapos BUBOR) kamat emelkedjen. Véleményünk szerint a 3 hónapos BUBOR a jelenlegi 0,15%-os szintről még mélyebbre süllyedhet a következő hónapokban és hosszú ideig ott is maradhat. Becslésünk szerint idén a magyar gazdaság 3,7%-kal bővülhet, az infláció pedig átlagosan 2,2% lehet.