Ürmössy Gergely, vezető makrogazdasági elemző:

A várakozásoknak megfelelően változatlanul 0,9%-on hagyta az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a mai kamatdöntő ülésén. Az egynapos betéti kamat pedig továbbra is -0.05%. Nem véletlen, hogy tavaly június óta nem változott az irányadó alapkamat, hiszen az MNB más eszközök segítségével tartja fenn a likviditásbőséget, amely meghatározza a magyar gazdaságban uralkodó pénzügyi kondíciókat. Így, a hangsúly a márciusi döntéshez hasonlóan azon volt, hogy a három hónapos jegybanki betétben elhelyezhető likviditás mennyiségét mekkora összegben korlátozza az MT. A mai döntés alkalmával 500-ról 300 milliárd forintra módosította a betét mennyiségi korlátját a Tanács.

A monetáris politikai döntéseket követően nyilvánosságra hozta az MNB a Tanács közleményét, illetve az új makrogazdasági előrejelzés főbb számait. A GDP növekedési ütemre adott előrejelzés változatlan maradt (3,6% idén és 3,7% jövőre), míg az inflációs rátára adott becslést csökkentette a jegybank (2,4%-ra idén és 2,8%-ra jövőre). Az inflációs előrejelzés csökkentésével összhangban az MT közleményének szövege is változott, a Tanácstagok erősebb utalást tettek arra, hogy a jövőben újra lazíthatnak a pénzügyi feltételeken az erősödő lefelé mutató inflációs kockázatok miatt.

Összességében az MNB lépései és közleménye összhangban volt a várakozásainkkal. A kamatpályára vonatkozó előrejelzésünket megerősítette a Tanács üzenete, azaz 2019 végéig nem számítunk a 0,9%-os alapkamat változtatására, illetve 2018 végéig elhanyagolható esélyét látjuk annak, hogy a bankközi (3 hónapos BUBOR) kamat emelkedjen. Véleményünk szerint a 3 hónapos BUBOR a jelenlegi 0,15%-os szintről még mélyebbre süllyedhet a következő hónapokban és hosszú ideig ott is maradhat. Becslésünk szerint idén a magyar gazdaság 3,7%-kal bővülhet, az infláció pedig átlagosan 2,2% lehet.

További információ:

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu