Ürmössy Gergely, vezető makrogazdasági elemző:

A várakozásoknak megfelelően változatlanul 0,9%-on hagyta az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a mai kamatdöntő ülésén. Az egynapos betéti kamat pedig továbbra is -0.05%. Tavaly június óta nem változott az irányadó alapkamat, hiszen az MNB más eszközök segítségével tartja fenn a likviditásbőséget, amelynek hatására a bankközi kamatok jelentősen elszakadtak a 0,9%-os alapkamattól. Ennek köszönhetően a 3 hónapos bankközi (BUBOR) kamat 0,15%.

Az ülés után közzétett közlemény a júniusihoz hasonlóan laza hangvételű maradt. A Monetáris Tanács tagjai továbbra is úgy látják, hogy lefelé mutató inflációs kockázatok jellemezik a magyar gazdaságot. Amennyiben a jövőben tartósan elmarad a jegybanki 3%-os inflációs céltól az inflációs ráta – amely júniusban 1,9% volt – akkor a jegybank újra lazítani fog a gazdaságban uralkodó pénzügyi kondíciókon, azaz még mélyebbre nyomja a bankközi kamatokat.

Összességében az MNB lépései és közleménye összhangban volt a várakozásainkkal. A kamatpályára vonatkozó előrejelzésünket megerősítette a Tanács üzenete, azaz 2019 végéig nem számítunk a 0,9%-os alapkamat változtatására, illetve 2018 végéig elhanyagolható esélyét látjuk annak, hogy a bankközi (3 hónapos BUBOR) kamat emelkedjen. Véleményünk szerint a jelenlegi 0,15%-os szintről még tovább süllyedhet a következő hónapokban. Ezt az alappályát az írhatja felül – azaz az MNB akkor kerül kamatemelési lépéskényszerbe – ha az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve a vártnál gyorsabban és agresszívebben kezdi meg a mérlegfőösszegének leépítését, illetve az Európai Központi Bank a vártnál korábban kezdi meg a mennyiségi lazító (QE) programjának kivezetését.


További információ:

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu