Tájékoztatjuk, hogy az Erste Bank rendszerein 2019. 07.19. 22:00 és 2019. 07.20. 6:00 között karbantartási munkálatokat végzünk. Ebben az időszakban a NetBank és MobilBank, Electra és Vállalati NetBank internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatások valamint a www.erstebank.hu nem, a TeleBank pedig korlátozottan lesznek elérhetőek.

Please note that Erste Bank will perform a scheduled maintenance between 10pm 19.07 and 6am 20.07. During this period Netbank and MobilBank, Electra and Corporate Netbank internet bank and mobile application services as well as the www.erstebank.hu will not be available. TeleBank services will also be limited.

Köszönjük türelmét! /Thank you for your patience.

További részletek/More details

2017 18 JÚL.
Nem változott a jegybanki alapkamat júliusban

A várakozásoknak megfelelően változatlanul 0,9%-on hagyta az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a mai kamatdöntő ülésén. Az egynapos betéti kamat pedig továbbra is -0.05%. Tavaly június óta nem változott az irányadó alapkamat, hiszen az MNB más eszközök segítségével tartja fenn a likviditásbőséget, amelynek hatására a bankközi kamatok jelentősen elszakadtak a 0,9%-os alapkamattól. Ennek köszönhetően a 3 hónapos bankközi (BUBOR) kamat 0,15%.

Az ülés után közzétett közlemény a júniusihoz hasonlóan laza hangvételű maradt. A Monetáris Tanács tagjai továbbra is úgy látják, hogy lefelé mutató inflációs kockázatok jellemezik a magyar gazdaságot. Amennyiben a jövőben tartósan elmarad a jegybanki 3%-os inflációs céltól az inflációs ráta – amely júniusban 1,9% volt – akkor a jegybank újra lazítani fog a gazdaságban uralkodó pénzügyi kondíciókon, azaz még mélyebbre nyomja a bankközi kamatokat.

Összességében az MNB lépései és közleménye összhangban volt a várakozásainkkal. A kamatpályára vonatkozó előrejelzésünket megerősítette a Tanács üzenete, azaz 2019 végéig nem számítunk a 0,9%-os alapkamat változtatására, illetve 2018 végéig elhanyagolható esélyét látjuk annak, hogy a bankközi (3 hónapos BUBOR) kamat emelkedjen. Véleményünk szerint a jelenlegi 0,15%-os szintről még tovább süllyedhet a következő hónapokban. Ezt az alappályát az írhatja felül – azaz az MNB akkor kerül kamatemelési lépéskényszerbe – ha az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve a vártnál gyorsabban és agresszívebben kezdi meg a mérlegfőösszegének leépítését, illetve az Európai Központi Bank a vártnál korábban kezdi meg a mennyiségi lazító (QE) programjának kivezetését.