Ürmössy Gergely, vezető makrogazdasági elemző:

A júniusi, illetve második negyedéves építőipari adatok azt tükrözik, hogy az első negyedévben vett új lendület a második negyedévben is kitartott. Júniusban 27,2%-kal nőtt a z építőipari termelés egy év alatt, ami elsősorban a rendkívül alacsony bázisnak köszönhető, másodsorban pedig a lakóingatlanok, illetve az kereskedelmi célú ingatlanok iránti erősödő keresletből fakad. A szezonálisan igazított mutató azt jelzi, hogy májushoz képest 1,1%-kal bővült a termelés volumene, ami véleményünk szerint azt jelzi, hogy az év elején látott lendület az első félév végéig megmaradt.

Az új szerződések folyamatos gyors növekedése azt jelzi, hogy a következő fél év – egy évben is adott a kereslet, ami húzhatja az építőipart magával. Kockázatot jelent azonban az építőipar szempontjából, hogy a kivitelezők egyre nagyobb munkaerőhiánnyal szembesülnek, ami már most is korlátozza az építőiparban rejlő növekedési potenciált.

Úgy véljük, hogy idén akár 20%-kal is bővülhet az építőipari termelés volumene, azonban ennek feltétele, hogy az EU-s források év közben ne apadjanak el, illetve a munkaerőkínálat korlátozó hatása ne erősödjön tovább jelentősen.

 
További információ:

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu