Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a magyarországi Erste Bank Csoport elektronikus rendszerein 2020. 10. 22. 22:00 óra és 2020. 10. 23. 06:00 óra, továbbá 2020.10.25. 02:00 óra és 10.25. 03:00 óra közötti időszakban tervezett és ütemezett karbantartási munkálatokat végzünk, amely digitális szolgáltatásaink működését befolyásolhatja.

We hereby inform you that planned maintenance and development activities will be performed this Friday and Saturday on certain electronic systems of the Hungarian Erste Group, affecting the following dates and services: Between 10:00 p.m. on October 22, 2020 and 6:00 a.m. on October 23, 2020, furthermore between 2:00 a.m. on October 25, 2020 and 3:00 a.m. on October 25, 2020 the operation of digital services will be suspended.

Kattintson a részletekért! / Please click here for details

Alulmúlta a várakozásokat a magyar gazdaság teljesítménye a második negyedévben. A GDP éves növekedési üteme 3,2%-ra lassult, a szezonálisan igazított negyedéves ütem pedig 0,9%-ra. A növekedés szerkezetének számszerű részletei még nem állnak rendelkezésre, csupán rövid kommentálta a honlapján a KSH az adatot, ami szerint a piaci szolgáltatások bővülése volt az egyik fontos növekedési forrás a második negyedévben. A KSH MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte, hogy a mezőgazdaság, a nem-piaci szolgáltatások, illetve az ipari termelés növekedést lassító tényezők voltak.

Véleményünk szerint egyelőre nincs ok aggodalomra, hogy a magyar növekedés tartósan és érdemben lelassul, de az mindenesetre figyelmet megragadó, hogy míg sok esetben más Közép-Kelet Európai országok a várakozásokat meghaladó mértékben tudnak bővülni, addig a magyar gazdaság nem tud hasonló mértékben profitálni az általános európai fellendülésből. A második negyedévben a román gazdaság 5,9%-kal, a cseh 4,5%-kal, a lengyel 3,9%-kal, a szlovák pedig 3,3%-kal erősödött.

Az adatközlést megelőzően az egész évre vonatkozó GDP növekedési ütemre adott becslésünk 3,7% volt. Az előrejelzésünket egyelőre nem írjuk felül a részletek ismeretének hiányában, azonban lefelé mutató kockázatokat látunk. Nagy kérdés lesz, hogy a rendelkezésre álló EU-s forrásokat milyen lefutással használja majd fel a kormányzat a következő negyedévekben, illetve az is, hogy a jelentős tempójú nettó reálbérnövekedés mennyiben járul hozzá a belső kereslet élénküléséhez.