Ürmössy Gergely, vezető makrogazdasági elemző:

Alulmúlta a várakozásokat a magyar gazdaság teljesítménye a második negyedévben. A GDP éves növekedési üteme 3,2%-ra lassult, a szezonálisan igazított negyedéves ütem pedig 0,9%-ra. A növekedés szerkezetének számszerű részletei még nem állnak rendelkezésre, csupán rövid kommentálta a honlapján a KSH az adatot, ami szerint a piaci szolgáltatások bővülése volt az egyik fontos növekedési forrás a második negyedévben. A KSH MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte, hogy a mezőgazdaság, a nem-piaci szolgáltatások, illetve az ipari termelés növekedést lassító tényezők voltak.

Véleményünk szerint egyelőre nincs ok aggodalomra, hogy a magyar növekedés tartósan és érdemben lelassul, de az mindenesetre figyelmet megragadó, hogy míg sok esetben más Közép-Kelet Európai országok a várakozásokat meghaladó mértékben tudnak bővülni, addig a magyar gazdaság nem tud hasonló mértékben profitálni az általános európai fellendülésből. A második negyedévben a román gazdaság 5,9%-kal, a cseh 4,5%-kal, a lengyel 3,9%-kal, a szlovák pedig 3,3%-kal erősödött.

Az adatközlést megelőzően az egész évre vonatkozó GDP növekedési ütemre adott becslésünk 3,7% volt. Az előrejelzésünket egyelőre nem írjuk felül a részletek ismeretének hiányában, azonban lefelé mutató kockázatokat látunk. Nagy kérdés lesz, hogy a rendelkezésre álló EU-s forrásokat milyen lefutással használja majd fel a kormányzat a következő negyedévekben, illetve az is, hogy a jelentős tempójú nettó reálbérnövekedés mennyiben járul hozzá a belső kereslet élénküléséhez. 


További információ:

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu