Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

A Statisztikai Hivatal ma reggel tette közzé a második negyedéves beruházási adatokat. Ezek szerint az idei év második negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene közel 27%-kal nőtt éves szinten, melyen belül a gép- és berendezés-beruházásoké 21, az építési beruházásoké 33%-kal növekedett. A beruházási teljesítmény növekedése a nemzetgazdaság csaknem minden területét érintette a KSH kommentárja szerint. Az első negyedévhez hasonlóan folytatódott tehát a beruházások impozáns bővülése, magunk mögött hagyva a 2016-os mélypontot, amikor éves szinten közel 15%-os visszaesést regisztrált a KSH a beruházások teljesítményében.

A részletek nézve látszik, hogy az EU-forrásokhoz leginkább kötődő ágazatokban a leglátványosabb a beruházások növekedése. Az állam által dominált szektorok közül a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területén megvalósult 94%-os, az oktatásban megvalósult 43%-os, illetve a humán egészségügyi, szociális ellátásban megvalósult 66%-os beruházási-volumennövekedést lehet leginkább kiemelni. Igen impozáns volt az szállítás, raktározás beruházásainak közel 77%-os volumennövekedése is; ezen a területen fontos szerepük volt az uniós forrásból finanszírozott kerékpárút- és autópálya-építéseknek, valamint közútfelújításoknak. Az építőipari beruházások továbbra is közel 20%-os ütemben bővültek. A magánszektor dominálta feldolgozóiparban ugyanakkor a már a lassult a beruházások növekedési üteme, az első negyedéves 26,7%-ról 9,2%-ra.

Összességében a ma reggeli statisztikák megerősítették, hogy a hazai beruházási teljesítmény továbbra is szoros kapcsolatban áll az uniós források beáramlásának gyorsaságával, illetve ezeknek esetleges kormányzati előfinanszírozásával. Emellett úgy tűnik, hogy az előzetesen vártnál lassabban bővülő második negyedéves gazdasági teljesítményben nem a visszafogottabb beruházási teljesítmény „volt a ludas”. Mivel a beruházások megugrása minden bizonnyal növekvő importvonzattal járt, elképzelhető, hogy a korábban gondoltnál nagyobb importszámla lesz a magyarázata a várttól valamivel elmaradó második negyedéves GDP adatnak, melynek részletei a jövő héten esedékesek. 


További információ:

Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu