Tájékoztatjuk, hogy az Erste Bank rendszerein 2019. 07.19. 22:00 és 2019. 07.20. 6:00 között karbantartási munkálatokat végzünk. Ebben az időszakban a NetBank és MobilBank, Electra és Vállalati NetBank internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatások valamint a www.erstebank.hu nem, a TeleBank pedig korlátozottan lesznek elérhetőek.

Please note that Erste Bank will perform a scheduled maintenance between 10pm 19.07 and 6am 20.07. During this period Netbank and MobilBank, Electra and Corporate Netbank internet bank and mobile application services as well as the www.erstebank.hu will not be available. TeleBank services will also be limited.

Köszönjük türelmét! /Thank you for your patience.

További részletek/More details

2017 20 SZEPT.
Továbbra is gyors ütemben nőnek a bérek

Nyeste Orsolya, makrogazdasági elemző:

A Központi Statisztikai Hivatal ma reggeli közleménye szerint júliusban a bruttó átlagkereset 13,1%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban, folytatódott tehát a keresetek gyors ütemű növekedése a nemzetgazdaságban. Így az év első hét hónapjában bruttó és nettó értelemben is 12,6%-kal álltak magasabban a nemzetgazdasági átlagkeresetek az előző év azonos időszakához képest. Figyelembe véve az időszakra jellemző 2,3%-os átlagos fogyasztói inflációt, reálértelemben 10,1%-os keresetnövekedésről beszélünk. A bérdinamika emelkedése részben az általában véve vett feszes munkaerőpiacnak a következménye, illetve a bérek növekedésére a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25%-os emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések is hatással voltak.

Továbbra is úgy látjuk, hogy az idén kitarthat a bérnövekedési ütem tempója, és az elkövetkező hónapokban is kétszámjegyű bérnövekedési ütemeket látunk majd. A reálbérek emelkedése éves átlagban 9-10% körül alakulhat. A gyors bérnövekedés, mind keresleti, mind költségoldalról növelheti az inflációt, jövőre éves átlagban 3,4%-os inflációt várunk. Emellett az élénkülő fogyasztói kereslet mind az idén, mind jövőre a GDP növekedés fontos hajtóereje lesz majd.