Nyeste Orsolya, makrogazdasági elemző:

2,5%-ra lassult az infláció szeptemberben az augusztusi 2,6%-ról. Az adat meglepetés volt, hiszen az éves index további gyorsulását valószínűsítettük. Ez a várakozás azonban „csak” a maginfláció esetében igazolódott, ami tehát tovább emelkedett: 2,9%-ra az augusztusi 2,8%-ról. Mindez jól jelzi, hogy a vártnál alacsonyabb szeptemberi „headline” adat mögött ún. „non-core”, azaz maginfláción kívüli tételek álltak, miközben a mögöttes folyamatok az infláció további – bár egyelőre még nem túl látványos – emelkedését mutatják. Ezt a vélekedést megerősítik az MNB saját számítású inflációs mutatói is, hiszen mind az indirekt adóktól szűrt maginfláció, mind az kereslet-érzékeny termékek inflációja, mind ritkán változó árú termékek inflációja szeptemberben is folytatta az utóbbi hónapokban látott emelkedését.

A teljes inflációs mutató esetében a vártnál alacsonyabb szeptemberi tényadat nagyrészt megmagyarázható a szezonális élelmiszerek és szolgáltatások vártnál nagyobb mértékű árcsökkenésével, illetve a tankönyvek árának nagymértékű esésével. Véleményünk szerint azonban ezen inflációt lassító tényezők esetében alapvetően egyszeri hatásokról van szó.

Ami a kilátásokat illeti, az idei utolsó negyedévben már nem várunk infláció-gyorsulást, sőt a tavalyi negyedik negyedéves magasabb bázisadatok inkább a teljes inflációs mutató lassulását sugallják 2017 október-decemberére. Továbbra is úgy látjuk azonban, hogy a mögöttes folyamatok azt mutatják, hogy az infláció egyértelműen visszatért a magyar gazdaságba, ami előbb vagy utóbb a teljes indexben is megmutatkozik majd. Az infláció így hamarosan elérheti a Magyar Nemzeti Bank 3%-os inflációs célját – várakozásunk szerint a jövő év második negyedévében.

Váltást a monetáris politikában a most közzétett adat vélhetően nem hoz, sőt akár erősítheti is a jegybank elkötelezettségét a tartósan fennmaradó laza monetáris kondíciók irányába. Dacára a jövőre várható magasabb inflációnak, a kamatszint normalizálása 2019-2020 előtt továbbra sem tűnik valószínűnek.  

További információ:

Nyeste Orsolya
+36 1 268 4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu