Bankonbelüli átutalások korlátozása a hétvégén

Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy technikai okokból a 2019.03.30-03.31-i hétvége folyamán a bankon belüli forint számlákra Erste NetBankon, Vállalati NetBankon és MobilBankon indított átutalások csak a vasárnapi napon, azaz 2019. 03.31-én teljesülnek. Köszönjük a türelmet!

2017 24 OKT.
Nem változtatott ma a kamatokon a Magyar Nemzeti Bank

Nyeste Orsolya, makrogazdasági elemző:

Nem változtatott ma a kamatokon a Magyar Nemzeti Bank. Az alapkamat - ami már jó ideje elveszítette irányadó jellegét - 0,9%-on maradt. Az egynapos betéti ráta pedig a szeptemberi 10 bázispontos csökkentés után már nem csökkent tovább októberben, azaz maradt mínusz 0,15%-on. A döntés megfelelt a széles értelemben vett piaci konszenzusnak, ugyanakkor bennünket meglepett, hiszen az egynapos betéti ráta további csökkentésére számítottunk, figyelembe véve a szeptemberi vártnál alacsonyabb inflációs mutatót, a forint relatíve erős pozícióját, illetve a MNB általában vett, a további lazítás irányába mutató üzeneteinek sokaságát. A mostani „szünet” oka így vélhetően az lehetett, hogy a jegybank a további lépések megtétele előtt megvárja, hogy az Európai Központi Bank csütörtökön esedékes ülésén milyen döntések és bejelentések születnek.

A 3 órakor közzétett közlemény megerősítette azon vélekedésünket, hogy a mai szünet nem jelenti a lazítási ciklus végét. A Monetáris Tanács továbbra is lefelé mutató inflációs kockázatokat lát, illetve nemzetközi összehasonlításban a hozamgörbe meredekségét továbbra is magasnak tartja, s lát még teret a hosszú hozamok további csökkentésére.

A közleményben maradt tehát a laza hangvétel, s összességében a tanács nyitva hagyta az utat a további lazító lépések megtétele előtt. Az utolsó félmondat, ami szerint a tanács vizsgálja az alkalmazandó nem-hagyományos eszközöket, különösen érdekes volt, s itt akár egy esetleges magyar eszközvásárlási program közeljövőbeli elindítására is utalhatott a tanács. Mindenesetre az elkövetkező hónapokban további átfogó lépéseket várunk a jegybanktól a pénzügyi kondíciók további enyhítése érdekében.