Nyeste Orsolya, makrogazdasági elemző:

Nem változtatott ma a kamatokon a Magyar Nemzeti Bank. Az alapkamat - ami már jó ideje elveszítette irányadó jellegét - 0,9%-on maradt. Az egynapos betéti ráta pedig a szeptemberi 10 bázispontos csökkentés után már nem csökkent tovább októberben, azaz maradt mínusz 0,15%-on. A döntés megfelelt a széles értelemben vett piaci konszenzusnak, ugyanakkor bennünket meglepett, hiszen az egynapos betéti ráta további csökkentésére számítottunk, figyelembe véve a szeptemberi vártnál alacsonyabb inflációs mutatót, a forint relatíve erős pozícióját, illetve a MNB általában vett, a további lazítás irányába mutató üzeneteinek sokaságát. A mostani „szünet” oka így vélhetően az lehetett, hogy a jegybank a további lépések megtétele előtt megvárja, hogy az Európai Központi Bank csütörtökön esedékes ülésén milyen döntések és bejelentések születnek.

A 3 órakor közzétett közlemény megerősítette azon vélekedésünket, hogy a mai szünet nem jelenti a lazítási ciklus végét. A Monetáris Tanács továbbra is lefelé mutató inflációs kockázatokat lát, illetve nemzetközi összehasonlításban a hozamgörbe meredekségét továbbra is magasnak tartja, s lát még teret a hosszú hozamok további csökkentésére.

A közleményben maradt tehát a laza hangvétel, s összességében a tanács nyitva hagyta az utat a további lazító lépések megtétele előtt. Az utolsó félmondat, ami szerint a tanács vizsgálja az alkalmazandó nem-hagyományos eszközöket, különösen érdekes volt, s itt akár egy esetleges magyar eszközvásárlási program közeljövőbeli elindítására is utalhatott a tanács. Mindenesetre az elkövetkező hónapokban további átfogó lépéseket várunk a jegybanktól a pénzügyi kondíciók további enyhítése érdekében.

További információ:

Nyeste Orsolya
+36 1 268 4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu