Tájékoztatjuk, hogy az Erste Bank rendszerein 2019. 07.19. 22:00 és 2019. 07.20. 6:00 között karbantartási munkálatokat végzünk. Ebben az időszakban a NetBank és MobilBank, Electra és Vállalati NetBank internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatások valamint a www.erstebank.hu nem, a TeleBank pedig korlátozottan lesznek elérhetőek.

Please note that Erste Bank will perform a scheduled maintenance between 10pm 19.07 and 6am 20.07. During this period Netbank and MobilBank, Electra and Corporate Netbank internet bank and mobile application services as well as the www.erstebank.hu will not be available. TeleBank services will also be limited.

Köszönjük türelmét! /Thank you for your patience.

További részletek/More details

2017 14 NOV.
3,6%-kal nőtt a magyar gazdaság a harmadik negyedévben

Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

A Központi Statisztikai Hivatal ma reggel tette közzé az előzetes harmadik negyedéves GDP adatokat, melyek szerint a magyar gazdaság 3,6%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A tényadat picit alacsonyabb lett az előzetesen vártnál, hiszen mind a mi előrejelzésünk, mind a Bloomberg piaci konszenzus 3,7%-os volt. Az igazított adatok szerint az előző negyedévhez képest 0,8%-os volt a növekedés. Az adatok részletes bontása egyelőre nem ismert, a KSH mindössze annyit közölt, hogy a növekedéshez a legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá az időszakban.

Kedvezőnek mondható, hogy a második negyedéves 3,3%-hoz képest a harmadik negyedévben már gyorsulni tudott a magyar gazdaság növekedésének üteme. Ugyanakkor régiós összehasonlításban nem számít kiemelkedőnek az adat, sőt a régiós növekedési statisztikák összességében inkább azt sugallják, hogy a többi Közép-Kelet Európai ország jobban tud profitálni általános európai fellendülésből. A harmadik negyedévben a román gazdaság éves növekedési üteme 8,8%-ra ugrott, a cseh gazdaság 5%-kal, a lengyel 4,7%-kal erősödött. Egyedül Szlovákiában maradt kissé a várt alatt a növekedés (3,3%).