Tisztelt Ügyfelünk!

Felhívjuk figyelmét, hogy a 2018. december 15-ei szombati munkanapon az elektronikus csatornán bankon kívüli bankszámla javára kezdeményezett forint átutalási megbízások esetében 13:00 óra a végső benyújtási határidő.

A devizában adott fizetési megbízások, konverziót igénylő fizetési műveletek és deviza számla javára beérkező jóváírások szempontjából a szombati munkanapok nem minősülnek Banki munkanapnak, ezen megbízásokat a Bank átveszi, de azokat az azt követő első Banki munkanapon teljesíti.

Egyéb fizetési műveletek tekintetében a szombati munkanapon a Bank a Hirdetményében közzétett teljesítési rend szerint jár el.

Üdvözlettel:
Erste Bank Hungary Zrt.

2017 21 NOV.
A változatlan kamatok ellenére hozott izgalmakat a mai kamatdöntő ülés

Ürmössy Gergely, vezető makrogazdasági elemző

Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

Változatlanok maradtak a Magyar Nemzeti Bank által meghatározott kamatok: a (korábban irányadó kamatként ismert) három hónapos betéti kamat 0,9%, az egynapos betéti kamat pedig -0,15% maradt. A kamatdöntés nagy meglepetéseket nem okozott a piacon, hiszen a várakozásokkal megegyezett, így már korábban beárazták, illetve a piaci szereplők leginkább a délután háromkor megjelenő közleményt várták.

A közleményben a tanács maradt a már megszokott laza hangvételnél, hiszen ismételten erőteljesen hangsúlyozták a lefelé mutató inflációs kockázatokat. Utaltak arra is, hogy az EKB monetáris politikája továbbra is hosszabb ideig támogató maradhat, hiába lassul januártól az európai kötvényvásárlási program. A közlemény kifejti, hogy annak ellenére, hogy mind a rövid kamatok, mind a hosszú hozamok csökkentek az utóbbi időszakban, a magyar hozamgörbe meredekségét nemzetközi összehasonlításban még mindig magasnak látja a tanács. Ennek megfelelően két nem konvencionálisnak mondható monetáris enyhítő intézkedés bevezetéséről tett bejelentést az MNB:

1. feltétel nélküli, 5 és 10 éves futamidejű kamatcsere-eszközt (IRS) vezetnek be, melynek 2018 első negyedévére vonatkozó keretösszegét 300 milliárd forintban határozták meg.

2. az MNB egy célzott programot is indít, amelynek keretében 3 éves vagy annál hosszabb futamidejű jelzálogleveleket vásárol majd.

A program részletiről decemberben tájékozódhatunk majd.

Összességében elmondható, hogy mindkét intézkedés egyértelműen a hosszabb kamatok/hozamok általánosan vett további csökkenésének irányába mutat, s emellett a jelzáloglevél vásárlással célzottan a hosszabb távú hitelek kamatfixálását is el kívánja érni a jegybank.

A mai döntés után fenntartjuk a korábbi várakozásainkat, miszerint mind a rövid kamatok, mind a hosszú hozamok csökkenésére látunk még továbbra is teret. A három hónapos bankközi BUBOR kamat akár negatív tartományba is kerülhet, míg a tíz éves referenciahozam 2%-ig eshet rövid távon. Továbbra sem várjuk a hazai kamatkörnyezet normalizációját 2019-2020 fordulója előtt.