Ürmössy Gergely, vezető makrogazdasági elemző

Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

Változatlanok maradtak a Magyar Nemzeti Bank által meghatározott kamatok: a (korábban irányadó kamatként ismert) három hónapos betéti kamat 0,9%, az egynapos betéti kamat pedig -0,15% maradt. A kamatdöntés nagy meglepetéseket nem okozott a piacon, hiszen a várakozásokkal megegyezett, így már korábban beárazták, illetve a piaci szereplők leginkább a délután háromkor megjelenő közleményt várták.

A közleményben a tanács maradt a már megszokott laza hangvételnél, hiszen ismételten erőteljesen hangsúlyozták a lefelé mutató inflációs kockázatokat. Utaltak arra is, hogy az EKB monetáris politikája továbbra is hosszabb ideig támogató maradhat, hiába lassul januártól az európai kötvényvásárlási program. A közlemény kifejti, hogy annak ellenére, hogy mind a rövid kamatok, mind a hosszú hozamok csökkentek az utóbbi időszakban, a magyar hozamgörbe meredekségét nemzetközi összehasonlításban még mindig magasnak látja a tanács. Ennek megfelelően két nem konvencionálisnak mondható monetáris enyhítő intézkedés bevezetéséről tett bejelentést az MNB:

1. feltétel nélküli, 5 és 10 éves futamidejű kamatcsere-eszközt (IRS) vezetnek be, melynek 2018 első negyedévére vonatkozó keretösszegét 300 milliárd forintban határozták meg.

2. az MNB egy célzott programot is indít, amelynek keretében 3 éves vagy annál hosszabb futamidejű jelzálogleveleket vásárol majd.

A program részletiről decemberben tájékozódhatunk majd.

Összességében elmondható, hogy mindkét intézkedés egyértelműen a hosszabb kamatok/hozamok általánosan vett további csökkenésének irányába mutat, s emellett a jelzáloglevél vásárlással célzottan a hosszabb távú hitelek kamatfixálását is el kívánja érni a jegybank.

A mai döntés után fenntartjuk a korábbi várakozásainkat, miszerint mind a rövid kamatok, mind a hosszú hozamok csökkenésére látunk még továbbra is teret. A három hónapos bankközi BUBOR kamat akár negatív tartományba is kerülhet, míg a tíz éves referenciahozam 2%-ig eshet rövid távon. Továbbra sem várjuk a hazai kamatkörnyezet normalizációját 2019-2020 fordulója előtt.

 


További információ:

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830

Nyeste Orsolya
+36 1 268 4428