Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

Még mindig tudtak tovább javulni a hazai foglalkoztatási mutatók, a munkaerőpiac további feszesedését jelezve. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a munkanélküliségi ráta szeptember-novemberben 3,8%-ra csökkent az ezt megelőző három hónap 4%-áról. Az adat alacsonyabb lett az általunk várt 3,9%-nál és a 4%-os Bloomberg piaci konszenzusnál is. Kedvező, hogy mind az aktivitási ráta, mind a foglalkoztatási ráta enyhén emelkedni tudott az egy hónappal korábban közzétetthez képest, az előbbi 62,1%-ról 62,2%-ra, az utóbbi pedig 59,7%-ról 59,8%-ra. A foglalkoztatottak száma 36 ezer fővel volt magasabb az egy évvel korábban látottnál. 

A tavalyi évben várakozásunk szerint 4,2% lehetett a munkanélküliségi ráta, ami az idei évben várhatóan tovább csökken, 4%-ra esetleg némileg ez alá. Az igen feszes hazai munkapiac támogatja a bérek további emelkedését, így - figyelembe véve a csak lassan emelkedő fogyasztói inflációt - a reálbérek növekedési üteme is erős maradhat 2018-ban. Mindez támogatja háztartások fogyasztásának további bővülését, ami így a GDP
növekedésének is meghatározó tényezője lehet az idén is. 2018-ra 3,4%-os GDP növekedést jelzünk előre, melynek kapcsán felfelé mutató kockázatokat látunk. 

További információ:

Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu