Tájékoztatjuk, hogy az Erste Bank rendszerein 2019. 07.19. 22:00 és 2019. 07.20. 6:00 között karbantartási munkálatokat végzünk. Ebben az időszakban a NetBank és MobilBank, Electra és Vállalati NetBank internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatások valamint a www.erstebank.hu nem, a TeleBank pedig korlátozottan lesznek elérhetőek.

Please note that Erste Bank will perform a scheduled maintenance between 10pm 19.07 and 6am 20.07. During this period Netbank and MobilBank, Electra and Corporate Netbank internet bank and mobile application services as well as the www.erstebank.hu will not be available. TeleBank services will also be limited.

Köszönjük türelmét! /Thank you for your patience.

További részletek/More details

2018 12 JAN.
2,1%-on állt decemberben az infláció, az éves átlagos infláció pedig 2,4% volt 2017-ben

Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

A KSH közleménye szerint a fogyasztói árak decemberben havi szinten nem változtak, az éves inflációs ráta ezzel 2,1%-ra lassult a novemberi 2,5%-ról. Az adat kissé alacsonyabb lett a várt 2,2-2,3%-nál. A stagnáló havi inflációhoz két tényező járult leginkább hozzá: egyrészt az élelmiszerek árai a novemberi nagyobb megugrás után összességében már csak mérsékelten nőttek az év utolsó hónapjában. Emellett a járműüzemanyagok esetében 1,2%-os árcsökkenést mért a KSH. Ugyanakkor a szolgáltatások árai havi szinten 0,3%-kal nőttek, ami a legnagyobb mértékű havi áremelkedés volt a fogyasztási főcsoportok esetben. A maginflációs mutató 2,6%-os volt, míg 2017-ben éves átlagban 2,4%-kal nőttek az árak.

Összességében a legfrissebb adatok – bár némileg alacsonyabbak lettek a vártnál - nem írják felül inflációs előrejelzéseinket. Az idei évben továbbra is egy lassú, fokozatos emelkedésre számítunk az inflációban. A teljes index visszafogott emelkedését támogatja az Európából importált alacsony infláció, illetve a kormányzati áfacsökkentések. A lassú emelkedés eredményeképpen azonban az infláció az év második felében feltehetően tartósan is eléri majd a jegybank 3%-os középtávú célját.

A fenti adatok várhatóan nem változtatnak a hazai monetáris politikán: a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikájának általában vett laza irányultsága véleményünk szerint továbbra is megmarad. Előrejelzésünk szerint a bankközi kamatok 2018 végéig nem változnak, 2019 végére pedig kismértékben emelkedhetnek.

+36-1-268-4428