Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

A KSH közleménye szerint a fogyasztói árak decemberben havi szinten nem változtak, az éves inflációs ráta ezzel 2,1%-ra lassult a novemberi 2,5%-ról. Az adat kissé alacsonyabb lett a várt 2,2-2,3%-nál. A stagnáló havi inflációhoz két tényező járult leginkább hozzá: egyrészt az élelmiszerek árai a novemberi nagyobb megugrás után összességében már csak mérsékelten nőttek az év utolsó hónapjában. Emellett a járműüzemanyagok esetében 1,2%-os árcsökkenést mért a KSH. Ugyanakkor a szolgáltatások árai havi szinten 0,3%-kal nőttek, ami a legnagyobb mértékű havi áremelkedés volt a fogyasztási főcsoportok esetben. A maginflációs mutató 2,6%-os volt, míg 2017-ben éves átlagban 2,4%-kal nőttek az árak.

Összességében a legfrissebb adatok – bár némileg alacsonyabbak lettek a vártnál - nem írják felül inflációs előrejelzéseinket. Az idei évben továbbra is egy lassú, fokozatos emelkedésre számítunk az inflációban. A teljes index visszafogott emelkedését támogatja az Európából importált alacsony infláció, illetve a kormányzati áfacsökkentések. A lassú emelkedés eredményeképpen azonban az infláció az év második felében feltehetően tartósan is eléri majd a jegybank 3%-os középtávú célját.

A fenti adatok várhatóan nem változtatnak a hazai monetáris politikán: a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikájának általában vett laza irányultsága véleményünk szerint továbbra is megmarad. Előrejelzésünk szerint a bankközi kamatok 2018 végéig nem változnak, 2019 végére pedig kismértékben emelkedhetnek. 

További információ:
Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu