Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

Nem hozott izgalmakat a jegybank Monetáris Tanácsának idei évi első kamatmeghatározó ülése. Az előzetesen vártnak megfelelően nem változtak a kamatok: az alapkamat, vagyis a három hónapos betéti kamat 0,9%, az egynapos betéti kamat pedig -0,15% maradt.

A kamatdöntés bejelentése után közlemény megőrizte a már megszokott laza hangvételét: a tanács újonnan hangsúlyozta, hogy a 3%-os inflációs cél fenntartható elérését csak 2019 közepére várják.

Ami a novemberben bejelentett nem konvencionális monetáris politikai eszközöket illeti, az MNB közleménye hangsúlyozta, hogy mind a jelzáloglevél-vásárlásokat, mind a monetáris politikai célú kamatcsere-eszközt (MIRS) programszerűen, folyamatosan és hosszú ideig kívánják működtetni, így azok a monetáris politikai eszköztár szerves részét képezik. Ezen eszközök alkalmazásnak továbbra is az a célja, hogy segítségükkel a laza monetáris kondíciók a hozamgörbének nemcsak a rövid, hanem hosszabb szakaszán is érvényesüljenek.

Az MNB közleménye azt is elmondta, hogy a hazai hozamok alakulásánál a hosszú hozamok nemzetközi hozamokhoz képest relatív pozíciója számít. Említésre kerültek a MIRS tenderek már korábban bejelentésre került megváltoztatott feltételei, melyek csütörtöktől élnek. Úgy látjuk, hogy az MNB továbbra is bízik abban, hogy az új feltételekkel az elmúlt napokban látott magyar hozamemelkedés visszafordítható lesz, illetve amennyiben a fejlett piaci hozamemelkedés tartósnak és tendenciózusnak bizonyul, a magyar hozamok ezt csak kisebb mértékben követik majd.

Véleményünk szerint mivel az MNB továbbra sem lát érdemben felfelé mutató inflációs kockázatokat, mindaddig, amíg az EKB politikája laza és támogató marad, az MNB-nél sem fog napirendre kerülni a jelenlegi enyhítő álláspont feladása vagy az esetleges monetáris szigorítás. Ennek megfelelően mind a kamatok, mind a hozamok historikus mélyponton ragadhatnak idén. Várakozásunk szerint így a rövid kamatok 0% körül, a 10 éves állampapírhozam pedig 2% körül stabilizálódhat az előttünk álló hónapokban. 

További információ:
Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu