Tisztelt Ügyfelünk!

Felhívjuk figyelmét, hogy a 2018. december 15-ei szombati munkanapon az elektronikus csatornán bankon kívüli bankszámla javára kezdeményezett forint átutalási megbízások esetében 13:00 óra a végső benyújtási határidő.

A devizában adott fizetési megbízások, konverziót igénylő fizetési műveletek és deviza számla javára beérkező jóváírások szempontjából a szombati munkanapok nem minősülnek Banki munkanapnak, ezen megbízásokat a Bank átveszi, de azokat az azt követő első Banki munkanapon teljesíti.

Egyéb fizetési műveletek tekintetében a szombati munkanapon a Bank a Hirdetményében közzétett teljesítési rend szerint jár el.

Üdvözlettel:
Erste Bank Hungary Zrt.

2018 09 FEBR.
Üzleti elemzések 502 millió euró volt a külkereskedelmi mérleg többlete tavaly decemberben

502 millió euró volt a külkereskedelmi mérleg többlete tavaly decemberben

Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

Az előzetes várakozásoknál kissé jobban alakult 2017 decemberében a külkereskedelmi mérleg. A többlet 502 millió eurót tett ki, ami 12 millió euróval magasabbnak bizonyult a 2016 decemberi szintnél. Ezt akár meglepőnek is mondhatjuk, hiszen a külkereskedelmi mérleg havi többletei – a belső kereslet élénkülésével párhuzamosan – már jó ideje alacsonyabbak az egy évvel korábbi azonos hónapban mért értékeknél. Decemberben mind az euróban számolt export, mind az import 2,5%-kal nőtt éves szinten. A tavalyi év egészében összességében 8,2 milliárd eurót tett ki a külkereskedelmi szufficit. Ez az érték mintegy 1,5 milliárd euróval alacsonyabb volt ugyan az egy évvel korábbinál, de továbbra is masszívan nagynak tekinthető.

Ami az idei évi kilátásokat illeti, 2017-hez hasonló tendenciákat várunk. A fogyasztás és a beruházások élénkülése folytatódik, emiatt az import bővülési üteme várhatóan ismét meghaladja majd az exportét. Ennek köszönhetően várakozásunk szerint 2018-ban is folytatódhat a külkereskedelmi mérleg többletének lassú csökkenése, ami azonban még így is számottevő marad majd.

+36-1-268-4428