Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

A KSH ma reggel tette közzé a januári fogyasztói inflációs adatokat. Az idei év első hónapjában havi szinten 0,3%-kal emelkedtek a fogyasztói árak, így az éves index a decemberi 2,1%-os szinten maradt. Az adat megfelelt az az általunk vártnak, a Bloomberg 2%-os konszenzusánál pedig hajszálnyival magasabb lett. A szezonálisan igazított maginflációs mutató 2,5%-os volt. 

Az élelmiszerek árai havi szinten 1,5%-kal nőttek, a 2017-es év januárinál pedig 4,4%-kal álltak magasabban. Az élelmiszerárak alakulása tehát fontos inflációgyorsító tényező volt, s ez a tendencia várhatóan fennmarad az idei évben. Magas volt az alkohol és a dohánytermékek éves árindexe is, 6,5%-is. A járműüzemanyag-árak havi szinten 1,5%-kal nőttek, éves összehasonlításban pedig 1,3%-kal csökkentek. A szolgáltatások esetében  havi szinten 0,5%-os árcsökkenést mért KSH, miután a telefon- és internet szolgáltatások esetében 3,7%-os árcsökkenést számoltak el, köszönhetően az internet-szolgáltatás áfakulcs csökkentésének. Éves szinten így csak visszafogott, 0,8%-os emelkedést mutatott a statisztika ebben a főcsoportban. Visszafogottan drágultak éves összehasonlításban a ruházati termékek is, 0,2%-kal, míg a tartós fogyasztási cikkek átlagosan 0,5%-kal voltak olcsóbbak, mint egy évvel korábban. 

Ami a kilátásokat illeti, az elkövetkező hónapokban nem várunk érdemi változásokat az éves mutatóban. Továbbra is igaz, hogy az Eurózónából „importált“ alacsony infláció segíthet megelőzni bármilyen látványosabb árrobbanást. Ugyanakkor a benzinár és élelmiszerár alakulása várhatóan a tavalyi évinél kevésbé lesz „támogató“, s inkább gyorsíthatja az inflációt. Emellett a mögöttes gazdasági folyamatok (élénkülő belső kereslet által vezérelt növekedés, béremelkedések) továbbra is azt sugallják, hogy az infláció - ha lassan is - de tartósan magasabb pályára kerülhet a második félévtől, és közelítheti a 3%-os jegybanki inflációs célt. Éves átlagban kicsivel 3% alatt maradhat az inflációs mutató várakozásunk szerint. 

A továbbra is a cél alatt tartózkodó és várhatóan csak visszafogottan emelkedő infláció továbbra is hagy teret az MNB-nek, hogy laza monetáris politikát folytasson. Ennek keretében folytatódni fognak az IRS tenderek illetve a jelzáloglevél vásárlások, melyek segítségével a jegybank stabilizálni szeretné a hosszabb hozamspread-eket. Így amennyiben a nemzetközi kötvénypiacokon megáll a hozamok emelkedése, a magyar állampapír-piaci hozamok is lefelé mozdulhatnak. 

További információ:
Nyeste Orsolya+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu