Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

A Központi Statisztikai Hivatal ma reggel tette közzé az előzetes negyedik negyedéves GDP adatokat. A magyar gazdaság 4,4%-kal nőtt éves szinten, meghaladva mind az általunk várt 4%-ot, mind a Bloomberg 4,3%-os piaci konszenzusát. Az igazított adatok szerint az előző negyedévhez képest is kifejezetten impozáns, 1,3%-os volt a növekedés. Az adatok részletes bontása egyelőre nem ismert, a KSH rövid kommentárjában mindössze annyit közölt, hogy a növekedéshez a legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások, illetve az építőipar teljesítménye járult hozzá. A 2017-es év egészében kereken 4%-kal nőtt a magyar gazdaság a 2016-os év mindössze 2,2%-os növekedése után. 

Úgy gondoljuk, hogy a lendület az idei évben is kitarthat: 2018-ban kb. 3,5%-kal nőhet a hazai GDP várakozásunk szerint, s az előrejelzés kapcsán látunk felfelé mutató kockázatokat. A növekedést meghatározó tényezőkben nem várunk jelentősebb változásokat, azaz a növekedést továbbra is erősödő belső kereslet vezérli, a háztartások felfelé ívelő fogyasztása, valamint a beruházási aktivitás erősödése. A lakossági fogyasztás növekedését az erős bérkiáramlás, illetve a magas szinten lévő fogyasztói bizalom támogatják, miközben a beruházások emelkedését az EU-s támogatások intenzív felhasználásának várható folytatódása segíti leginkább továbbra is. Mivel mind a fogyasztás, mind a beruházás, azaz a belső felhasználás által vezérelt növekedés erőteljesen importigényes, az import növekedési üteme az idei évben is meghaladja majd exportét - csak úgy mint 2017-ben. Ennek megfelelően a nettó export növekedéshez való hozzájárulása negatív maradhat.

A fentieknek megfelelően a középtávú kilátásokat továbbra is erőteljesen meghatározza majd az ebben a költségvetési ciklusban rendelkezésre álló EU-s források felhasználásnak időbeli lefutása, a munkapiaci helyzetnek a fogyasztói keresletre gyakorolt hatása, illetve a mostani európai ciklikus fellendülés tartóssága.

További információ:
Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu