Ürmössy Gergely, vezető makrogazdasági elemző:

A várakozásokkal nagyjából összhangban volt a decemberi bérnövekedési adat. A decemberi 13,5%-os éves növekedési ütem kifejezetten erősnek tekinthető. Összességében tavaly gyorsan nőttek a bérek, hiszen az átlagos növekedési ütem elérte a 12,9%-ot, ami a feszes munkaerőpiacnak, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum megemelésének volt köszönhető. 

Előretekintve úgy látjuk, hogy idén is gyorsan emelkedhetnek a bérek, hiszen a munkaerőpiac még tovább feszesedhet, azaz a munkanélküliségi ráta csökkenhet és így folytatódhat a verseny a munkaerőért. Emellett a 8%-os minimálbér, valamint a 12%-os garantált bérminimum emelés is lendületes átlagkereset-növekedést sugall.

A reálértelemben is gyors bérnövekedés, valamint a folyamatosan erősödő fogyasztói bizalom arra enged következtetni, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén is fontos szerepe lesz a belső keresletnek a GDP növekedés szempontjából. Becslésünk szerint 3,5%-kal bővülhet idén a magyar gazdaság. Előrejelzésünket pozitív kockázatok övezik, tehát előfordulhat, hogy 3,5%-nál erősebb adatot látunk majd végül.

További információ:

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu