Tisztelt Ügyfelünk!

Felhívjuk figyelmét, hogy a 2018. december 15-ei szombati munkanapon az elektronikus csatornán bankon kívüli bankszámla javára kezdeményezett forint átutalási megbízások esetében 13:00 óra a végső benyújtási határidő.

A devizában adott fizetési megbízások, konverziót igénylő fizetési műveletek és deviza számla javára beérkező jóváírások szempontjából a szombati munkanapok nem minősülnek Banki munkanapnak, ezen megbízásokat a Bank átveszi, de azokat az azt követő első Banki munkanapon teljesíti.

Egyéb fizetési műveletek tekintetében a szombati munkanapon a Bank a Hirdetményében közzétett teljesítési rend szerint jár el.

Üdvözlettel:
Erste Bank Hungary Zrt.

2018 27 FEBR.
Üzleti elemzések Alacsony maradt a munkanélküliségi ráta a november-januári időszakban

A november-januári munkanélküliségi adat 3,8% maradt, míg az aktivitási ráta 62%-ra mérséklődött. A munkaerőpiaci adatok összhangban voltak a várakozásokkal, továbbra is a munkaerőpiac feszességét tükrözik, amely elsősorban annak köszönhető, hogy a magyar konjunktúra stabilan felfelé ívelő szakaszban van. Előretekintve úgy látjuk, hogy csökkenhet idén a munkanélküliségi ráta, azonban a csökkenés mértéke kicsi lehet, hiszen a munkaerőpiac eljutott a közgazdasági értelemben vett teljes foglalkoztatottság állapotába a gazdasági ciklikus fellendülésének köszönhetően. Becslésünk szerint idén átlagosan 3,9% vagy akár ennél is alacsonyabb lehet a munkanélküliségi ráta.

A feszes munkaerőpiac tovább hajthatja az átlagkeresetek emelkedését, ami azt jelzi, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén is fontos szerepe lesz a belső keresletnek a GDP növekedés szempontjából. Becslésünk szerint 3,5%-kal bővülhet idén a magyar gazdaság. Előrejelzésünket pozitív kockázatok övezik, tehát előfordulhat, hogy 3,5%-nál erősebb adatot látunk majd végül.

Fontos azonban nem elfelejteni, hogy van még bőségesen tér ahhoz, hogy a munkaerőpiac a jelenleginél is jobb állapotba kerüljön, hiszen egyrészt a gazdaságilag nem aktívak száma (azok, akik nem dolgoznak, illetve nem is keresnek aktívan munkát) még mindig meghaladja a 2 millió 800 ezer főt, másrészt a mennyiségi mutatókon felül a munkaerő és a munkaerőpiac minőségének javulását is érdemes lenne célzott gazdaságpolitikai eszközökkel segíteni, hogy javuljon a magyar gazdaság versenyképessége és növekedési potenciálja.