Tájékoztatjuk, hogy az Erste Bank rendszerein 2019. 07.19. 22:00 és 2019. 07.20. 6:00 között karbantartási munkálatokat végzünk. Ebben az időszakban a NetBank és MobilBank, Electra és Vállalati NetBank internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatások valamint a www.erstebank.hu nem, a TeleBank pedig korlátozottan lesznek elérhetőek.

Please note that Erste Bank will perform a scheduled maintenance between 10pm 19.07 and 6am 20.07. During this period Netbank and MobilBank, Electra and Corporate Netbank internet bank and mobile application services as well as the www.erstebank.hu will not be available. TeleBank services will also be limited.

Köszönjük türelmét! /Thank you for your patience.

További részletek/More details

2018 27 FEBR.
Üzleti elemzések Alacsony maradt a munkanélküliségi ráta a november-januári időszakban

A november-januári munkanélküliségi adat 3,8% maradt, míg az aktivitási ráta 62%-ra mérséklődött. A munkaerőpiaci adatok összhangban voltak a várakozásokkal, továbbra is a munkaerőpiac feszességét tükrözik, amely elsősorban annak köszönhető, hogy a magyar konjunktúra stabilan felfelé ívelő szakaszban van. Előretekintve úgy látjuk, hogy csökkenhet idén a munkanélküliségi ráta, azonban a csökkenés mértéke kicsi lehet, hiszen a munkaerőpiac eljutott a közgazdasági értelemben vett teljes foglalkoztatottság állapotába a gazdasági ciklikus fellendülésének köszönhetően. Becslésünk szerint idén átlagosan 3,9% vagy akár ennél is alacsonyabb lehet a munkanélküliségi ráta.

A feszes munkaerőpiac tovább hajthatja az átlagkeresetek emelkedését, ami azt jelzi, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén is fontos szerepe lesz a belső keresletnek a GDP növekedés szempontjából. Becslésünk szerint 3,5%-kal bővülhet idén a magyar gazdaság. Előrejelzésünket pozitív kockázatok övezik, tehát előfordulhat, hogy 3,5%-nál erősebb adatot látunk majd végül.

Fontos azonban nem elfelejteni, hogy van még bőségesen tér ahhoz, hogy a munkaerőpiac a jelenleginél is jobb állapotba kerüljön, hiszen egyrészt a gazdaságilag nem aktívak száma (azok, akik nem dolgoznak, illetve nem is keresnek aktívan munkát) még mindig meghaladja a 2 millió 800 ezer főt, másrészt a mennyiségi mutatókon felül a munkaerő és a munkaerőpiac minőségének javulását is érdemes lenne célzott gazdaságpolitikai eszközökkel segíteni, hogy javuljon a magyar gazdaság versenyképessége és növekedési potenciálja.