Tisztelt Ügyfelünk!

Felhívjuk figyelmét, hogy a 2018. december 15-ei szombati munkanapon az elektronikus csatornán bankon kívüli bankszámla javára kezdeményezett forint átutalási megbízások esetében 13:00 óra a végső benyújtási határidő.

A devizában adott fizetési megbízások, konverziót igénylő fizetési műveletek és deviza számla javára beérkező jóváírások szempontjából a szombati munkanapok nem minősülnek Banki munkanapnak, ezen megbízásokat a Bank átveszi, de azokat az azt követő első Banki munkanapon teljesíti.

Egyéb fizetési műveletek tekintetében a szombati munkanapon a Bank a Hirdetményében közzétett teljesítési rend szerint jár el.

Üdvözlettel:
Erste Bank Hungary Zrt.

2018 01 MÁRC.
Üzleti elemzések 14,4%-kal bővültek éves szinten a nemzetgazdasági beruházások a tavalyi negyedik negyedévben

Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

A Statisztikai Hivatal ma reggel tette közzé a tavalyi negyedik negyedéves, illetve a 2017. évi beruházási adatokat. Ezek szerint a nemzetgazdasági beruházások volumene a negyedik negyedévben éves szinten 14,4%-kal bővült, ezen belül az építési beruházásoké 21, a gép- és berendezés-beruházásoké 8,5%-kal növekedett. A tavalyi év egészét nézve pedig a beruházások volumenbővülése 16,7%-os volt, ami meglehetősen látványos fellendülés a 2016-os év mélypontjáról, amikor éves szinten 11,1%-os beruházás-visszaesést regisztrált a KSH. A tavalyi nagyobb élénkülés döntően az uniós forrásokból finanszírozott fejlesztéseknek köszönhető.

A részletes adatokat nézve szembetűnő, hogy míg a beruházási teljesítmény növekedése az év első felében még átfogó volt, azaz a bővülés a nemzetgazdaság csaknem minden területét érintette, s mind a magán, mind az állami beruházások látványosabban növekedtek, addig a negyedik negyedéves statisztikák már azt mutatták, hogy a magánszektorban az év végére alábbhagyott a lendület. Így az október-decemberi időszakban a magánberuházások már csak 3,1%-kal nőttek éves összehasonlításban. A költségvetési szektor beruházás-bővülése viszont továbbra is látványos maradt, 68,8%-os éves szintű lendületet mutatva.

Az egyes gazdasági ágakat nézve az állam által dominált szektorok közül a  közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás, az oktatás, illetve a humán egészségügyi, szociális ellátásban megvalósult beruházási-volumennövekedést lehet leginkább kiemelni. Impozánsan bővültek az ingatlanügyletek beruházásai is. A feldolgozóiparban ugyanakkor már csak 1,9%-os volt a beruházások növekedési üteme, míg a kereskedelemben, az információ-kommunikációban és a mezőgazdasági beruházásokban már visszaesés következett be éves szinten.

Összességében a statisztikák ismét megerősítették, hogy a hazai beruházási teljesítmény továbbra is szoros kapcsolatban áll az uniós források beáramlásának gyorsaságával, illetve ezeknek esetleges kormányzati előfinanszírozásával. A 2018-as év kilátásai kifejezetten kedvezőek a beruházások szempontjából, hiszen az uniós forrásbeáramlás az idei évben várhatóan tovább folytatódik. A volumenbővülés azonban várhatóan már nem lesz olyan látványos, mint tavaly, hiszen a bázis most már jóval magasabb.

+36-1-268-4428