Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

A KSH ma reggel tette közzé a februári fogyasztói inflációs adatokat. Az éves mutató 1,9%-ra lassult a januári 2,1%-ról. Az adat megfelelt az általunk vártnak, míg a 2%-os Bloomberg piaci konszenzusnál hajszálnyival alacsonyabbnak bizonyult. Havi szinten is mérsékelten nőttek az árak, 0,2%-kal. A szezonálisan igazított éves maginfláció 2,4%-os volt. 

A részletek sem okoztak meglepetést. Átlagtól elmaradóan, éves szinten 1%-kal nőttek a szolgáltatások árai, míg a ruházati cikkek árai gyakorlatilag stagnáltak (-0,3%-os év/év ráta). A tartós fogyasztási cikkek árai éves szinten 1%-kal csökkentek. Ugyanakkor az infláció alakulásához pozitívan járultak hozzá az élelmiszerek árai (3,9%-os éves növekedés), az alkohol- és a dohánytermékek árai pedig 6,4%-kal emelkedtek. A benzinárak viszont csökkentek, havi szinten 0,5, éves összehasonlításban pedig 2%-kal. 

Ahogy azt előzetesen vártuk, az infláció további lassuláshoz, a tavaly februári magas bázis, a célzott ÁFA-csökkentések hatása, valamint az olcsóbb üzemanyagárak járultak hozzá leginkább. A jelenség azonban minden bizonnyal átmeneti, és az elkövetkező hónapokra az éves inflációs mutató fokozatos, lassú emelkedését prognosztizáljuk. Míg az alacsony importált infláció továbbra is csak lassabb emelkedést sugall, véleményünk szerint a gazdaságban mutatkozó mögöttes folyamatos (pozitív növekedési kilátások, erős belső kereslet, gyors béremelkedések) előbb-utóbb az árak emelkedéséhez kell, hogy vezessenek. 

Az összességében még mindig cél alatt lévő inflációs mutató továbbra is fontos érve marad a jegybanknak a laza monetáris politika fenntartása mellett. A feltétel nélküli IRS tenderek és a jelzáloglevél vásárlások az elkövetkező hónapokban tovább folytatódnak majd, ezen eszközök segítségével a jegybank a hozamgörbe középső és hosszú részén szeretné moderált szinten tartani a hozamokat. Ami pedig a kamatkilátásokat illeti, várakozásunk szerint a bankközi kamatlábak a jelenlegi szinteken stagnálhatnak az idei évben, s csak 2019 második felétől várjuk, hogy elindul egy lassú kamat-normalizálódási folyamat. A globális infláció alakulása és az EKB monetáris politikája továbbra is fontos meghatározó tényezője marad a hazai kamatpolitikának. 

További információ:

Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu