Tájékoztatjuk, hogy az Erste Bank rendszerein 2019. 07.19. 22:00 és 2019. 07.20. 6:00 között karbantartási munkálatokat végzünk. Ebben az időszakban a NetBank és MobilBank, Electra és Vállalati NetBank internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatások valamint a www.erstebank.hu nem, a TeleBank pedig korlátozottan lesznek elérhetőek.

 

Please note that Erste Bank will perform a scheduled maintenance between 10pm 19.07 and 6am 20.07. During this period Netbank and MobilBank, Electra and Corporate Netbank internet bank and mobile application services as well as the www.erstebank.hu will not be available. TeleBank services will also be limited.

 

Köszönjük türelmét! /Thank you for your patience.

További részletek/More details

2018 27 MÁRC.
Üzleti elemzések Nem változtatott a kamatokon az MNB

Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

A piaci várakozásokkal összhangban változatlanok maradtak a kamatok a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának mai kamatmeghatározó ülése után. Ennek megfelelően a 3 hónapos betéti kamat továbbra is 0,9%-on, az egynapos betét kamat pedig -0,15%-on áll.

A kamatdöntést követően egy órával publikált állásfoglalásban a fő üzenet nem változott. Mivel a tanács az inflációs cél fenntartható elérését továbbra is csak 2019 közepére várja, ennek megfelelően ismét hangsúlyozta a laza monetáris kondíciók tartós fenntartásának szükségességét. 

Ami a jegybank nem konvencionális monetáris politikai eszközeit, a feltétel nélküli kamatcsere eszközt és a jelzáloglevél vásárlási programot illeti, a Monetáris Tanács szűkszavú értékelése szerint „az új eszközök hatékonyan járulnak hozzá a laza monetáris kondíciók tartós fennmaradásához és a pénzügyi stabilitás javulásához“.  A tanács ismét hangsúlyozta, hogy a program értékelése során a hazai hosszú hozamok nemzetközi hozamokhoz viszonyított relatív pozícióját vizsgálják. 

A jegybanki negyedéves Inflációs Jelentés csütörtök reggel kerül majd publikálásra, azonban a főbb gazdasági mutatókra vonatkozó előrejelzéseket a szokásosnak megfelelően már most megismerhettük. Az inflációs előrejelzésein nem változtatott a jegybank, 2018, 2019 és 2020-ra vonatkozóan rendre 2,5%-os, 2,9%-os és 3%-os éves átlagos infláció várnak. Emeltek azonban a GDP növekedésére vonatkozó előrejelzéseken. A friss jegybanki várakozások szerint az idén gyorsul a gazdaság növekedési üteme, 4,2%-ra (decemberben még „csak” 3,9%-os GDP növekedést jelzett előre 2018-ra a jegybank). A 2019-es növekedési várakozás 3,2%-ról 3,3%-ra módosult, míg a 2020-as növekedési előrejelzés változatlan maradt, 2,7%-on. 

Ami a középtávú kamatkilátásokat illeti, előrejelzéseink nem változtak a mai ülést követően. Úgy gondoljuk, hogy az idei évben a bankközi kamatok a jelenlegi nyomott szintjükön maradnak majd, s a normalizálódási folyamat 2019 második felében indulhat meg. Az alapkamatszint emelését továbbra sem várjuk 2020 előtt. Összességében úgy látjuk, hogy a laza monetáris politika folytatására továbbra is lehetőséget nyújt, hogy az Európai Központi Banki monetáris politikája vélhetően még egy jó ideig támogató marad, illetve az hazai infláció is csak lassú tempóban közelít a cél felé. Óvatosságra adhatnak azonban okot a nemzetközi környezet gyors változásai, a globális piacokon mutatkozó nagyobb volatilitás, illetve a magyar folyó fizetési mérleg lassan csökkenő többlete. Ezen tényezők a „túl laza” monetáris kondíciók esetén a forint gyors gyengüléséhez is vezethetnek. 

További információ:

Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu