Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

A KSH ma reggeli közleménye szerint 3,8%-os volt a hazai munkanélküliségi ráta december-februárban. Az adat valamivel alacsonyabb lett a 3,9%-os várakozásnál. Az aktivitási ráta kissé emelkedett, 62,1%-ra, míg a foglalkoztatottsági ráta 59,7%-on maradt. Az adatok összességében továbbra is a munkaerőpiac feszességét jelzik, összhangban a felfelé ívelő hazai konjunktúrával.

Az idei évben várhatóan 3,8-3,9% körül alakulhat átlagosan a munkanélküliségi ráta, azaz további jelentős csökkenés nem várható, a hazai munkapiac ugyanis gyakorlatilag eljutott a közgazdasági értelemben vett „teljes foglalkoztatottság” állapotába. Emellett a mutató további csökkenésének sok esetben a kínálat oldaláról mutatkozó akadályai vannak, hiszen a vállalati szektor sok esetben a megfelelő munkaerő megtalálásának korlátaiba ütközik. 

Az alacsony munkanélküliségi ráta és az idén is folytatódó bérkiáramlás azt sugallja, hogy az idei évi gazdasági növekedésnek továbbra is meghatározó tényezője lesz a belső kereslet alakulása. A gazdaság 2018-ban 3,7%-kal bővülhet várakozásunk szerint. A gyors bérkiáramlás pedig előbb vagy utóbb az inflációt is gyorsíthatja, ami így az elkövetkező hónapokban lassan közelíthet az MNB 3%-os középtávú céljához.

További információ:

Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu