Tájékoztatjuk, hogy az Erste Bank rendszerein 2019. 07.19. 22:00 és 2019. 07.20. 6:00 között karbantartási munkálatokat végzünk. Ebben az időszakban a NetBank és MobilBank, Electra és Vállalati NetBank internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatások valamint a www.erstebank.hu nem, a TeleBank pedig korlátozottan lesznek elérhetőek.

Please note that Erste Bank will perform a scheduled maintenance between 10pm 19.07 and 6am 20.07. During this period Netbank and MobilBank, Electra and Corporate Netbank internet bank and mobile application services as well as the www.erstebank.hu will not be available. TeleBank services will also be limited.

Köszönjük türelmét! /Thank you for your patience.

További részletek/More details

2018 28 MÁRC.
Üzleti elemzések 3,8%-on állt a munkanélküliségi ráta december-februárban

Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

A KSH ma reggeli közleménye szerint 3,8%-os volt a hazai munkanélküliségi ráta december-februárban. Az adat valamivel alacsonyabb lett a 3,9%-os várakozásnál. Az aktivitási ráta kissé emelkedett, 62,1%-ra, míg a foglalkoztatottsági ráta 59,7%-on maradt. Az adatok összességében továbbra is a munkaerőpiac feszességét jelzik, összhangban a felfelé ívelő hazai konjunktúrával.

Az idei évben várhatóan 3,8-3,9% körül alakulhat átlagosan a munkanélküliségi ráta, azaz további jelentős csökkenés nem várható, a hazai munkapiac ugyanis gyakorlatilag eljutott a közgazdasági értelemben vett „teljes foglalkoztatottság” állapotába. Emellett a mutató további csökkenésének sok esetben a kínálat oldaláról mutatkozó akadályai vannak, hiszen a vállalati szektor sok esetben a megfelelő munkaerő megtalálásának korlátaiba ütközik.

Az alacsony munkanélküliségi ráta és az idén is folytatódó bérkiáramlás azt sugallja, hogy az idei évi gazdasági növekedésnek továbbra is meghatározó tényezője lesz a belső kereslet alakulása. A gazdaság 2018-ban 3,7%-kal bővülhet várakozásunk szerint. A gyors bérkiáramlás pedig előbb vagy utóbb az inflációt is gyorsíthatja, ami így az elkövetkező hónapokban lassan közelíthet az MNB 3%-os középtávú céljához.

+36-1-268-4428