Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

A KSH ma reggel tette közzé a februári kiskereskedelmi forgalmi statisztikákat. Ezek szerint éves szinten 6,5%-kal emelkedett a forgalom volumene a naptárhatással igazított adatok szerint, ami kissé ugyan elmaradt a várttól, de továbbra is impresszívnek mondható. Emellett a januári kiemelkedően magas növekedési adatot még némileg felfelé korrigálta a KSH, 7,5%-ról 7,8%-ra. Összességében így január-február átlagában 7,1%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene.

A februári kisebb lassulás mögött lényegében az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi forgalom relatíve alacsonyabb bővülése állhatott: ezekben az üzletekben 3,8%-kal nőtt a forgalom volumene. A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek 8,5%-os, illetve az üzemanyag-kiskereskedelem 9,8%-os emelkedése viszont továbbra is magasnak mondható.

A januári-februári adatok összességében megerősítik azon várakozásunkat, hogy az idei évi gazdasági növekedésnek meghatározó tényezője lesz a belső fogyasztás folytatódó felfutása. Ezt segíti a magas szinten lévő fogyasztói bizalom, illetve a reálbéreknek az idei évre várható további emelkedése. Becslésünk szerint 3,7%-kal bővülhet idén a magyar gazdaság, és előrejelzésünket inkább felfelé mutató kockázatok övezik. Középtávra előretekintve úgy tűnik, hogy az eddig elhalasztott fogyasztás pótlásának befejeződésével és a jövedelmek bővülésének lassulásával párhuzamosan lassulhat a kiskereskedelmi forgalombővülés, illetve a belső fogyasztás növekedési üteme is. Ennek megfelelően a GDP növekedési üteme 2019-2020-ban 2,5-3%-ra lassulhat.

További információ:

Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu