Tisztelt Ügyfelünk!

Felhívjuk figyelmét, hogy a 2018. december 15-ei szombati munkanapon az elektronikus csatornán bankon kívüli bankszámla javára kezdeményezett forint átutalási megbízások esetében 13:00 óra a végső benyújtási határidő.

A devizában adott fizetési megbízások, konverziót igénylő fizetési műveletek és deviza számla javára beérkező jóváírások szempontjából a szombati munkanapok nem minősülnek Banki munkanapnak, ezen megbízásokat a Bank átveszi, de azokat az azt követő első Banki munkanapon teljesíti.

Egyéb fizetési műveletek tekintetében a szombati munkanapon a Bank a Hirdetményében közzétett teljesítési rend szerint jár el.

Üdvözlettel:
Erste Bank Hungary Zrt.

2018 09 ÁPR.
Üzleti elemzések 838 millió euró volt a külkereskedelmi mérleg többlete februárban

Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

A Statisztikai Hivatal ma reggel tette közzé az előzetes külkereskedelmi mérleg adatokat februárra vonatkozóan, melyek januárhoz hasonlóan pozitív meglepetést okoztak. A külkereskedelmi mérleg többlete  ugyanis 838 millió eurót tett ki az  év második hónapjában, meghaladva az általunk várt 710 millió eurót. A továbbra is magas többlet leginkább azzal magyarázható, hogy az euróban számított export növekedési ütem januárhoz hasonlóan ismét meghaladta az import bővülési ütemét. Az export értéke éves szinten 5%-kal nőtt, amit az import 4,5%-os növekedése kísért.

A legfrissebb adatok nem változtattak az idei évi külkereskedelmi folyamatokra vonatkozó várakozásainkon. A külkereskedelmi mérleg többlete az idén összességében csökkenhet tavalyhoz képest, de várhatóan továbbra is magas marad majd. Főbb exportpiacaink kedvező konjunkturális kilátásai, illetve a hazai ipar felől érkező igen pozitív kibocsátási adatok támogatják az export stabil bővülését, azonban ezzel párhuzamosan a belső konjunktúra is élénkül, s ennek az importvonzata magas. Emiatt várakozásunk szerint a második negyedévtől az import bővülési üteme várhatóan már meghaladja majd az exportét.