Tájékoztatjuk, hogy az Erste Bank rendszerein 2019. 07.19. 22:00 és 2019. 07.20. 6:00 között karbantartási munkálatokat végzünk. Ebben az időszakban a NetBank és MobilBank, Electra és Vállalati NetBank internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatások valamint a www.erstebank.hu nem, a TeleBank pedig korlátozottan lesznek elérhetőek.

Please note that Erste Bank will perform a scheduled maintenance between 10pm 19.07 and 6am 20.07. During this period Netbank and MobilBank, Electra and Corporate Netbank internet bank and mobile application services as well as the www.erstebank.hu will not be available. TeleBank services will also be limited.

Köszönjük türelmét! /Thank you for your patience.

További részletek/More details

2018 09 ÁPR.
Üzleti elemzések 838 millió euró volt a külkereskedelmi mérleg többlete februárban

Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

A Statisztikai Hivatal ma reggel tette közzé az előzetes külkereskedelmi mérleg adatokat februárra vonatkozóan, melyek januárhoz hasonlóan pozitív meglepetést okoztak. A külkereskedelmi mérleg többlete  ugyanis 838 millió eurót tett ki az  év második hónapjában, meghaladva az általunk várt 710 millió eurót. A továbbra is magas többlet leginkább azzal magyarázható, hogy az euróban számított export növekedési ütem januárhoz hasonlóan ismét meghaladta az import bővülési ütemét. Az export értéke éves szinten 5%-kal nőtt, amit az import 4,5%-os növekedése kísért.

A legfrissebb adatok nem változtattak az idei évi külkereskedelmi folyamatokra vonatkozó várakozásainkon. A külkereskedelmi mérleg többlete az idén összességében csökkenhet tavalyhoz képest, de várhatóan továbbra is magas marad majd. Főbb exportpiacaink kedvező konjunkturális kilátásai, illetve a hazai ipar felől érkező igen pozitív kibocsátási adatok támogatják az export stabil bővülését, azonban ezzel párhuzamosan a belső konjunktúra is élénkül, s ennek az importvonzata magas. Emiatt várakozásunk szerint a második negyedévtől az import bővülési üteme várhatóan már meghaladja majd az exportét.