Ürmössy Gergely, vezető makrogazdasági elemző:

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által mért fogyasztói árinfláció csupán 2% volt márciusban. A KSH által mért tényadat egyértelműen alulmúlta a várakozásokat, hiszen a Bloomberg által készített felmérés 2,1%-os inflációt prognosztizált. Az inflációs főmutatóhoz hasonlóan a maginflációs mutató is csupán minimálisan gyorsult, így 2,5% volt márciusban. A részletek elárulták, hogy továbbra is kifejezetten alacsony inflációs nyomás figyelhető meg a termékek és szolgáltatások széles körében. Erre példa a stagnáló ruha árak (+0,3% év/év), a tartós fogyasztási cikkek árak csökkent (-1,2% év/év), a szolgáltatások átlagosan csupán 1,1%-kal (év/év) drágultak. Márciusban az üzemanyagárak is csökkentek, 1,1%-kal februárhoz képest.

Ahogy azt előzetesen vártuk, az infláció lassúságához a tavalyi magas bázis, a célzott ÁFA-csökkentések, az alacsony importált infláció, valamint az olcsóbb üzemanyagárak is hozzájárultak. A lassú infláció jelensége minden bizonnyal átmeneti lesz, azonban a kérdés az, hogy mikor gyorsul fel szemmel láthatóan és érdemben a KSH által mért infláció. Az egyértelmű, hogy piac már régóta az infláció erőteljesebb gyorsulására számít, ami a Bloomberg adataiból is látszik, hiszen tavaly szeptember óta folyamatosan magasabb inflációt vár a piac, mint amit a KSH riportál (egyetlen kivétel a januári adat). 

Az összességében még mindig cél alatt lévő inflációs mutató továbbra is fontos érve maradhat az MNB-nek a laza monetáris politika fenntartása mellett. A feltétel nélküli kamatcsere (MIRS) tenderek és a jelzáloglevél-vásárlások az elkövetkező hónapokban tovább folytatódnak. Ezen eszközök segítségével a jegybank a hozamgörbe középső és hosszú részén szeretné mélyen tartani az állampapírhozamokat. Ami pedig a kamatkilátásokat illeti, várakozásunk szerint a bankközi kamatlábak a jelenlegi szinteken stagnálhatnak az idei évben, és csak 2019 második felétől várjuk, hogy emelkedésnek indulnak a bankközi kamatok. A globális infláció alakulása és az Európai Központi Bank monetáris politikája továbbra is fontos meghatározó tényezője marad a hazai kamatpolitikának, amelyek azt is eredményezhetik, hogy a jelenleg vártnál még később kezdenek emelkedni a kamatok Magyarországon.


További információ:

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu