Tájékoztatjuk, hogy az Erste Bank rendszerein 2019. 07.19. 22:00 és 2019. 07.20. 6:00 között karbantartási munkálatokat végzünk. Ebben az időszakban a NetBank és MobilBank, Electra és Vállalati NetBank internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatások valamint a www.erstebank.hu nem, a TeleBank pedig korlátozottan lesznek elérhetőek.

Please note that Erste Bank will perform a scheduled maintenance between 10pm 19.07 and 6am 20.07. During this period Netbank and MobilBank, Electra and Corporate Netbank internet bank and mobile application services as well as the www.erstebank.hu will not be available. TeleBank services will also be limited.

Köszönjük türelmét! /Thank you for your patience.

További részletek/More details

2018 10 ÁPR.
Üzleti elemzések Lassú tempóban emelkedtek a fogyasztói árak márciusban

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által mért fogyasztói árinfláció csupán 2% volt márciusban. A KSH által mért tényadat egyértelműen alulmúlta a várakozásokat, hiszen a Bloomberg által készített felmérés 2,1%-os inflációt prognosztizált. Az inflációs főmutatóhoz hasonlóan a maginflációs mutató is csupán minimálisan gyorsult, így 2,5% volt márciusban. A részletek elárulták, hogy továbbra is kifejezetten alacsony inflációs nyomás figyelhető meg a termékek és szolgáltatások széles körében. Erre példa a stagnáló ruha árak (+0,3% év/év), a tartós fogyasztási cikkek árak csökkent (-1,2% év/év), a szolgáltatások átlagosan csupán 1,1%-kal (év/év) drágultak. Márciusban az üzemanyagárak is csökkentek, 1,1%-kal februárhoz képest.

Ahogy azt előzetesen vártuk, az infláció lassúságához a tavalyi magas bázis, a célzott ÁFA-csökkentések, az alacsony importált infláció, valamint az olcsóbb üzemanyagárak is hozzájárultak. A lassú infláció jelensége minden bizonnyal átmeneti lesz, azonban a kérdés az, hogy mikor gyorsul fel szemmel láthatóan és érdemben a KSH által mért infláció. Az egyértelmű, hogy piac már régóta az infláció erőteljesebb gyorsulására számít, ami a Bloomberg adataiból is látszik, hiszen tavaly szeptember óta folyamatosan magasabb inflációt vár a piac, mint amit a KSH riportál (egyetlen kivétel a januári adat).

Az összességében még mindig cél alatt lévő inflációs mutató továbbra is fontos érve maradhat az MNB-nek a laza monetáris politika fenntartása mellett. A feltétel nélküli kamatcsere (MIRS) tenderek és a jelzáloglevél-vásárlások az elkövetkező hónapokban tovább folytatódnak. Ezen eszközök segítségével a jegybank a hozamgörbe középső és hosszú részén szeretné mélyen tartani az állampapírhozamokat. Ami pedig a kamatkilátásokat illeti, várakozásunk szerint a bankközi kamatlábak a jelenlegi szinteken stagnálhatnak az idei évben, és csak 2019 második felétől várjuk, hogy emelkedésnek indulnak a bankközi kamatok. A globális infláció alakulása és az Európai Központi Bank monetáris politikája továbbra is fontos meghatározó tényezője marad a hazai kamatpolitikának, amelyek azt is eredményezhetik, hogy a jelenleg vártnál még később kezdenek emelkedni a kamatok Magyarországon.