Tájékoztatjuk, hogy az Erste Bank rendszerein 2019. 07.19. 22:00 és 2019. 07.20. 6:00 között karbantartási munkálatokat végzünk. Ebben az időszakban a NetBank és MobilBank, Electra és Vállalati NetBank internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatások valamint a www.erstebank.hu nem, a TeleBank pedig korlátozottan lesznek elérhetőek.

Please note that Erste Bank will perform a scheduled maintenance between 10pm 19.07 and 6am 20.07. During this period Netbank and MobilBank, Electra and Corporate Netbank internet bank and mobile application services as well as the www.erstebank.hu will not be available. TeleBank services will also be limited.

Köszönjük türelmét! /Thank you for your patience.

További részletek/More details

2018 15 MÁJ.
Üzleti elemzések Stabilan bővült a magyar GDP az első negyedévben

Nem okozott meglepetést az első negyedéves GDP növekedési ütem, hiszen várakozásainkkal összhangban 4,4% volt az éves növekedési ütem, míg a megelőző negyedévhez képest 1,2%-kal bővült a magyar gazdaság. A részletes bontása a GDP szerkezetének még nem áll rendelkezésre. A Statisztikai Hivatal közleményéből csupán annyit tudhatunk biztosan, hogy a piaci szolgáltatások növekedése jelentős mértékben támogatta a magyar GDP emelkedését. Ez a komment összhangban a várakozásainkkal, hogy a növekedés szempontjából kritikus szerepe lehetett a gyors tempóban élénkülő belső keresletnek. A belső keresletet több tényező is támogatta: az emelkedő nettó reálbérek, az EU-s források által felpörgetett beruházások, valamint a választásokat megelőző nagy volumenű kormányzati kiköltekezés. Nagy kérdés, melyre majd csak június 5-én kapunk választ, hogy a nettó export miként járult hozzá a növekedéshez az első negyedében.

Becslésünk szerint idén 3,7% lehet az éves növekedési ütem, ami elsősorban a belső keresletre támaszkodhat. Úgy látjuk, hogy a külső, Eurózónás konjunktúrának köszönhetően pozitív kockázatok övezik az előrejelzésünket. Azonban fontosnak tartjuk hozzátenni, hogy ezeket a felfelé mutató kockázatokat bizonyos mértékig árnyalják a magyar gazdasági strukturális hiányosságaiból fakadó korlátok, például az egyre fokozódó munkaerőhiány.

Továbbra is úgy látjuk, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem adja fel az extra laza monetáris politikáját, a nemzetközi tőkepiacok morajlása ellenére sem. Amennyiben továbbra is az MNB elképzeléseivel ellentétes irányba haladnak a piaci események, azaz tovább emelkedik a magyar államkötvények kockázati prémiuma, az MNB újabb eszközöket vethet be annak érdekében, hogy kitűzött célját elérje. A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat ellenére nem várjuk a bankközi kamatok emelkedését 2019 második fele előtt.