Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

A KSH ma reggel tette közzé a márciusi béradatokat, melyek azt mutatták, hogy a bruttó bérek éves szinten 11,3%-kal nőttek az év harmadik hónapjában. Az adat kisebb lassulást jelentett a januári 13,8%, illetve a februári 11,9% után. E mögött az állt, hogy a versenyszférában márciusban már lassult a bérek növekedésének üteme, mégpedig 8,5%-ra, illetve a tavaly márciusi bázisadatok már magasak voltak.

A márciusi kisebb lassulás ellenére a mostani béradatokat összességében továbbra is erősnek ítéljük. A gyors bérkiáramlás mögött egyrészt adminisztratív hatások állnak, hiszen januártól mind a minimálbér, mind a garantált bérminimum tovább emelkedett. A másik fontos felhajtóerő pedig továbbra is a feszes munkapiaci helyzet. Az alacsony munkanélküliségi ráta, illetve a gazdaság számos szektorában mutatkozó munkaerőhiány egyértelműen magas bérnövekedési ütemet sugall az elkövetkező hónapokra vonatkozóan is. Összességében várakozásunk szerint az idei évben a bruttó bérek további 9-10%-kal nőhetnek a 2017-es 12,9% után. 

Bár a fogyasztói infláció is emelkedik, az év vége előtt várhatóan nem éri el tartósan a jegybanki 3%-os célt. Ez annyit jelent, hogy nemcsak a nominális bérek, hanem a reálbérek is tovább emelkednek az idei évben, ami a magas fogyasztói bizalommal párosulva támogatja a lakossági fogyasztás további bővülését. A gazdasági növekedés egyik fő hajtóereje így idén is a lakossági fogyasztás lesz. Becslésünk szerint az idei évben 3,7%-kal bővülhet a magyar GDP, ám az esetlegesen magasabb fogyasztás miatt felfelé irányuló kockázat övezi az előrejelzést. Ugyanakkor a bérek emelkedése, az emelkedő olajár és az esetlegesen gyengébb szinten stabilizálódó forintárfolyam az inflációs kockázatokat is növeli, s az infláció egyre közelebb kerülhet a jegybanki célhoz az elkövetkező hónapokban. 

További információ:

Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu