Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

A Statisztikai Hivatal ma reggeli közleménye szerint 3,8%-os volt a munkanélküliségi ráta február-áprilisban, ami megegyezett az előzetesen várttal. Az előző három hónapos gördülő időszakhoz képest kisebb mértékben, 0,1 százalékponttal csökkent a mutató. A munkaerőpiac feszességét jelzi, hogy nemcsak a munkanélküliségi ráta csökkent, hanem mind az aktivitási, mind a foglalkoztatottsági ráta tovább emelkedett, az előbbi 62,1%, az utóbbi pedig 59,8% volt a fenti időszakban.

Úgy látjuk, hogy a szezonális hatásoknak köszönhetően, az elkövetkező hónapokban akár valamelyest még tovább csökkenhet a munkanélküliségi ráta, a közmunkaprogramban dolgozó számának alakulásával kapcsolatos bizonytalanságok miatt a mérték azonban kérdéses. Mindenesetre az valószínűnek tűnik, hogy az elsődleges munkaerőpiac mostani feszített helyzete miatt az év egészében 4% alatt maradhat a mutató. 

A feszített munkaerőpiac, az alacsony munkanélküliség a bérek emelkedésében is tükröződik. A továbbra is erős reálbér-emelkedés és az erős fogyasztói bizalom pedig arra enged következtetni, hogy a gazdasági növekedés egyik fő hajtóereje idén is a lakossági fogyasztás lesz. Becslésünk szerint az idei évben 3,7%-kal bővülhet a magyar GDP, ám az esetlegesen magasabb fogyasztás miatt felfelé irányuló kockázat övezi az előrejelzést.

További információ:

Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu