Tisztelt Ügyfelünk!

Felhívjuk figyelmét, hogy a 2018. december 15-ei szombati munkanapon az elektronikus csatornán bankon kívüli bankszámla javára kezdeményezett forint átutalási megbízások esetében 13:00 óra a végső benyújtási határidő.

A devizában adott fizetési megbízások, konverziót igénylő fizetési műveletek és deviza számla javára beérkező jóváírások szempontjából a szombati munkanapok nem minősülnek Banki munkanapnak, ezen megbízásokat a Bank átveszi, de azokat az azt követő első Banki munkanapon teljesíti.

Egyéb fizetési műveletek tekintetében a szombati munkanapon a Bank a Hirdetményében közzétett teljesítési rend szerint jár el.

Üdvözlettel:
Erste Bank Hungary Zrt.

2018 9 MÁJ.
Gyorsult az infláció áprilisban

Áprilisban 2,3%-ra gyorsult az éves infláció, ami a piaci várakozásokkal megegyezett. Az éves maginfláció viszont 2,4%-ra lassult. Az inflációs kosár elemei közül gyors tempóban drágulnak az élelmiszerek, az alkoholos italok, valamint a dohány (+4,8% év/év), illetve az üzemanyagok is érezhetően drágultak áprilisban (+2,1% év/év, +2,7% hó/hó). Ezzel szemben a többi tétel kifejezetten lanyha inflációs dinamikát tükrözött: a ruhák ára 1,3%-kal (év/év), a szolgáltatások ára pedig csupán 1%-kal (év/év) emelkedett, míg a tartós fogyasztási cikkek 1%-kal (év/év) váltak olcsóbbá.

Véleményünk szerint legkorábban 2018 végén vagy 2019 elején érheti el a 3%-os inflációs célt a pénzromlás üteme, hiszen a fogyasztói kosár jelentős része alig drágul. Jelenleg 2,4% az éves átlagos inflációra vonatkozó becslésünk. Azonban ha az olaj világpiaci ára tartósan magasan ragad és az begyűrűzik a hazai fogyasztói üzemanyagárakba, akkor a mostani becslésünknél magasabb lehet az infláció idén. Ez azonban valószínűleg nem fogja a Magyar Nemzeti Bankot kimozdítani a jelenlegi „dovish” álláspontjáról. Továbbra is úgy látjuk, hogy legkorábban 2019 második felében kezdhetnek emelkedni a bankközi kamatok.

A Bloomberg megkeresésére a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa (MT) megerősítette tegnap a monetáris politikára vonatkozó iránymutatását: a gazdaságban uralkodó laza pénzügyi feltételeket fenn fogja tartani a jegybank még nagyon hosszú ideig. Az információ nem új, azonban a piaci körülmények változtak, így a Tanács szavai új megvilágításba kerülnek. A korábbi időszakban támogató nemzetközi befektetői hangulat mellett fogalmazta meg ezt az üzenetet az MT, viszont most a nemzetközi piaci turbulencia közepette a „dovish” hangvételű üzenetnek véleményünk szerint olyan mögöttes tartalma lehet, hogy az MT nem bánja, ha a forint – átmenetileg és kismértékben – gyengül a fejlett piaci devizákkal szemben, mint például a dollár vagy az euró. Az indok vélhetően az lehet, hogy a gyengébb forint serkentheti a gazdasági növekedést az export támogatásán keresztül, valamint hozzásegítheti a jegybankot az inflációs cél gyorsabb eléréséhez.