Tájékoztatjuk, hogy az Erste Bank rendszerein 2019. 07.19. 22:00 és 2019. 07.20. 6:00 között karbantartási munkálatokat végzünk. Ebben az időszakban a NetBank és MobilBank, Electra és Vállalati NetBank internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatások valamint a www.erstebank.hu nem, a TeleBank pedig korlátozottan lesznek elérhetőek.

Please note that Erste Bank will perform a scheduled maintenance between 10pm 19.07 and 6am 20.07. During this period Netbank and MobilBank, Electra and Corporate Netbank internet bank and mobile application services as well as the www.erstebank.hu will not be available. TeleBank services will also be limited.

Köszönjük türelmét! /Thank you for your patience.

További részletek/More details

2018 05 JÚN.
Üzleti elemzések 4,4%-kal nőtt a GDP az idei első negyedévben

Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

A Statisztikai Hivatal ma reggel tette közzé az első negyedéves GDP adat részletes bontását. A magyar gazdaság 4,4%-kal bővült idén január-márciusban, azaz a május közepén közzétett előzetes adatot megerősítette a KSH. Negyedéves szinten 1,2%-kal nőtt a GDP.
Felhasználói oldalról nézve a növekedés hajtóerejét a vártnak megfelelően az 5,1%-kal bővülő lakossági fogyasztás és a 17,1%-kal megugró beruházások jelentették. Az export 3,5%-kal nőtt éves szinten, amit az import 3,8%-os növekedése kísért.
Termelési oldalon a szolgáltatások és az építőipar jelentették a növekedés legfontosabb forrásait, míg a mezőgazdaság továbbra is negatívan járult hozzá a gazdaság teljesítményéhez.

Ami a kilátásokat illeti, úgy gondoljuk, hogy a lakossági fogyasztás az elkövetkező negyedévekben erős maradhat, hiszen a munkapiac továbbra is feszes, az idén még kitart a bérek jelentősebb emelkedése és magas szinten állnak a fogyasztói bizalmi indexek is. Emellett az uniós támogatások intenzív felhasználása várhatóan folytatódik, ami pedig a beruházások további emelkedését sugallja. Így a belső kereslet bővülése lehet a GDP növekedésének meghatározó tényezője 2018-ban is. Eközben az export növekedése valamelyest gyorsulhat az elkövetkező negyedévekben. Az első negyedévben egyébként a nettó export növekedéshez való hozzájárulása nulla volt, ami jelen esetben kedvezőnek mondható, hiszen az élénkülő belső kereslet végül az import vártnál kisebb megugrásával járt. Ez azonban változhat, s véleményünk szerint az idei évben összességben a nettó export növekedéshez való hozzájárulása ismét negatívba csúszik. Összességében éves szinten 4% körüli ütemben bővülhet a magyar gazdaság.

6%-kal emelkedett év/év alapon a kiskereskedelmi forgalom volumene áprilisban

Nemcsak a GDP adatot, hanem az áprilisi kiskereskedelmi forgalmi statisztikákat is ma reggel tette közzé a KSH. Éves szinten 6%-kal emelkedett a forgalom naptárhatással igazított volumene, ami elmaradt az általunk várt 7,5%-tól. Ennek a legfontosabb oka az volt, hogy az élelmiszer-eladások lassultak, éves szinten 2,6%-ra a március 7,4%-ról. Ugyanakkor a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,2%-ra, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 8,6%-ra gyorsult az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Mindez azt jelenti, hogy a forgalom az elkövetkező hónapokban továbbra is erős maradhat.