Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

A Statisztikai Hivatal ma reggel tette közzé az első negyedéves GDP adat részletes bontását. A magyar gazdaság 4,4%-kal bővült idén január-márciusban, azaz a május közepén közzétett előzetes adatot megerősítette a KSH. Negyedéves szinten 1,2%-kal nőtt a GDP.
Felhasználói oldalról nézve a növekedés hajtóerejét a vártnak megfelelően az 5,1%-kal bővülő lakossági fogyasztás és a 17,1%-kal megugró beruházások jelentették. Az export 3,5%-kal nőtt éves szinten, amit az import 3,8%-os növekedése kísért.
Termelési oldalon a szolgáltatások és az építőipar jelentették a növekedés legfontosabb forrásait, míg a mezőgazdaság továbbra is negatívan járult hozzá a gazdaság teljesítményéhez.

Ami a kilátásokat illeti, úgy gondoljuk, hogy a lakossági fogyasztás az elkövetkező negyedévekben erős maradhat, hiszen a munkapiac továbbra is feszes, az idén még kitart a bérek jelentősebb emelkedése és magas szinten állnak a fogyasztói bizalmi indexek is. Emellett az uniós támogatások intenzív felhasználása várhatóan folytatódik, ami pedig a beruházások további emelkedését sugallja. Így a belső kereslet bővülése lehet a GDP növekedésének meghatározó tényezője 2018-ban is. Eközben az export növekedése valamelyest gyorsulhat az elkövetkező negyedévekben. Az első negyedévben egyébként a nettó export növekedéshez való hozzájárulása nulla volt, ami jelen esetben kedvezőnek mondható, hiszen az élénkülő belső kereslet végül az import vártnál kisebb megugrásával járt. Ez azonban változhat, s véleményünk szerint az idei évben összességben a nettó export növekedéshez való hozzájárulása ismét negatívba csúszik. Összességében éves szinten 4% körüli ütemben bővülhet a magyar gazdaság.

6%-kal emelkedett év/év alapon a kiskereskedelmi forgalom volumene áprilisban  

Nemcsak a GDP adatot, hanem az áprilisi kiskereskedelmi forgalmi statisztikákat is ma reggel tette közzé a KSH. Éves szinten 6%-kal emelkedett a forgalom naptárhatással igazított volumene, ami elmaradt az általunk várt 7,5%-tól. Ennek a legfontosabb oka az volt, hogy az élelmiszer-eladások lassultak, éves szinten 2,6%-ra a március 7,4%-ról. Ugyanakkor a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,2%-ra, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 8,6%-ra gyorsult az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Mindez azt jelenti, hogy a forgalom az elkövetkező hónapokban továbbra is erős maradhat.