Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

A Statisztikai Hivatal ma reggel tette közé az előzetes áprilisi ipari termelési adatokat. A munkanaphatással igazított éves index mindössze 2,9%-os bővülést mutatott, ami gyorsulást mutatott ugyan a márciusi 1,9% után, az általunk várt 3,8%-tól azonban továbbra is elmaradt. Havi szinten enyhén, 0,2%-kal nőtt az ipari kibocsátás volumene. Összességében tehát a márciusi látványosabb megtorpanás után az év negyedik hónapjában valamelyest konszolidálódott a teljesítmény, ami azonban a vártnál lassabbnak bizonyult.
Az év első négy hónapjában átlagosan 3,8%-kal emelkedett az ipar teljesítménye az igazítatlan adatok szerint. Az áprilisi számok részletes bontását június 13-án teszi majd közzé a KSH.

Véleményünk szerint a márciusi és az áprilisi adatok összességében azt jelzik, hogy a rövid távú kilátások a korábban gondoltnál valamelyest bizonytalanabbá váltak a szektorban. A főbb exportpiacainkon az utóbbi hónapokban már lassulást mutattak a konjunktúraindexek, és a kereskedelmi háborúval kapcsolatos kockázatok sem segítik ezeknek a javulását. Ugyanakkor figyelembe véve a korábbi évek kapacitásbővítéseit a szektorban, nem számítunk az alapvetően pozitív trend megfordulására. Az ipari teljesítmény növekedése így 2018-ban is pozitívan járulhat hozzá a GDP növekedéséhez.