Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

Változatlanok maradtak a kamatok a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának mai kamatmeghatározó ülése után. Ennek megfelelően a 3 hónapos betéti kamat továbbra is 0,9%-on, az egynapos betét kamat pedig -0,15%-on áll. A döntés megfelelt az előzetesen vártnak.

A kamatdöntést követően egy órával publikált állásfoglalást most jóval nagyobb várakozás övezte, mint magát a kamatdöntést. A fő kérdés az volt, hogy ragaszkodik-e a jegybank az elmúlt hónapokban látott laza állásfoglalásához, vagy pedig figyelembe véve a jóval volatilisebb tőkepiaci környezetet, valamelyest óvatosabb hangvételt üt meg a korábban megszokottnál. 

A közlemény relatíve hosszasan taglalja az inflációs célkitűzés rendszerének működését, és hangsúlyozzák, hogy 2018 folyamán a jegybanki politika fókusza visszakerült az inflációra. Az inflációs cél fenntartható elérését pedig továbbra is csak 2019 közepére várja a jegybank. Úgy vélik, hogy az olajárak emelkedése csak átmenetileg gyorsítja az inflációt és másodkörös inflációs hatásokra nem számítanak. Ennek megfelelően a tanács megítélése szerint a laza monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges.  

A laza monetáris politika folytatására továbbra is lehetőséget nyújt, hogy az Európai Központi Banki monetáris politikája vélhetően még egy jó ideig támogató marad – erre egyébként a jegybank is hivatkozik az állásfoglalásában. Mivel az EKB múlt csütörtöki ülése után azt az üzenetet közvetítette, hogy az elkövetkező 12 hónapban nem emeli a kamatokat, ez azt sugallja, hogy a hazai monetáris politika is még kb. egy évig szándékozik lazán tartani a monetáris kondíciókat. Ezzel viszont azt is jelezte a jegybank, hogy a laza monetáris kondíciók nem a teljes 5-8 negyedéves időhorizonton, hanem rövidebb ideig lesznek fenntartva – amit az óvatosság irányába tett fontos lépésként értékelhetünk. Ezt később a hírügynökségeknek meg is erősítette a jegybank.

Ami a nem konvencionális eszközöket illeti, a jegybank ismét megerősítette, hogy mind a jelzáloglevél-vásárlásokat, mind a monetáris politikai célú kamatcsereeszközt programszerűen kívánja működtetni, így azok a monetáris politikai eszköztár szerves részét képezik. A Monetáris Tanács sikeresnek ítélte meg a jelzáloglevél-vásárlási programot.

A fentiek alapján úgy véljük, hogy az MNB továbbra sem tart komolyabb inflációs veszélytől, ugyanakkor figyeli a tőkepiaci folyamatokat, és döntéseinek meghozatala során elsősorban az Európai Központi Bank monetáris politikájára koncentrál. Mindez összhangban van azzal a várakozásunkkal, hogy a rövid oldali kamatszintek normalizálódása a jövő év második felétől indulhat meg. 

 

Nyeste Orsolya

Makrogazdasági elemző
Tel: +36 1 268 4428
E-mail: orsolya.nyeste@erstebank.hu