Tájékoztatjuk, hogy az Erste Bank rendszerein 2019. 07.19. 22:00 és 2019. 07.20. 6:00 között karbantartási munkálatokat végzünk. Ebben az időszakban a NetBank és MobilBank, Electra és Vállalati NetBank internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatások valamint a www.erstebank.hu nem, a TeleBank pedig korlátozottan lesznek elérhetőek.

Please note that Erste Bank will perform a scheduled maintenance between 10pm 19.07 and 6am 20.07. During this period Netbank and MobilBank, Electra and Corporate Netbank internet bank and mobile application services as well as the www.erstebank.hu will not be available. TeleBank services will also be limited.

Köszönjük türelmét! /Thank you for your patience.

További részletek/More details

2018 19 JÚN.
Üzleti elemzések Nem változtatott a kamatokon az MNB, míg közleményének hangvétele kissé óvatosabbá vált

Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

Változatlanok maradtak a kamatok a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának mai kamatmeghatározó ülése után. Ennek megfelelően a 3 hónapos betéti kamat továbbra is 0,9%-on, az egynapos betét kamat pedig -0,15%-on áll. A döntés megfelelt az előzetesen vártnak.

A kamatdöntést követően egy órával publikált állásfoglalást most jóval nagyobb várakozás övezte, mint magát a kamatdöntést. A fő kérdés az volt, hogy ragaszkodik-e a jegybank az elmúlt hónapokban látott laza állásfoglalásához, vagy pedig figyelembe véve a jóval volatilisebb tőkepiaci környezetet, valamelyest óvatosabb hangvételt üt meg a korábban megszokottnál.

A közlemény relatíve hosszasan taglalja az inflációs célkitűzés rendszerének működését, és hangsúlyozzák, hogy 2018 folyamán a jegybanki politika fókusza visszakerült az inflációra. Az inflációs cél fenntartható elérését pedig továbbra is csak 2019 közepére várja a jegybank. Úgy vélik, hogy az olajárak emelkedése csak átmenetileg gyorsítja az inflációt és másodkörös inflációs hatásokra nem számítanak. Ennek megfelelően a tanács megítélése szerint a laza monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges.

A laza monetáris politika folytatására továbbra is lehetőséget nyújt, hogy az Európai Központi Banki monetáris politikája vélhetően még egy jó ideig támogató marad – erre egyébként a jegybank is hivatkozik az állásfoglalásában. Mivel az EKB múlt csütörtöki ülése után azt az üzenetet közvetítette, hogy az elkövetkező 12 hónapban nem emeli a kamatokat, ez azt sugallja, hogy a hazai monetáris politika is még kb. egy évig szándékozik lazán tartani a monetáris kondíciókat. Ezzel viszont azt is jelezte a jegybank, hogy a laza monetáris kondíciók nem a teljes 5-8 negyedéves időhorizonton, hanem rövidebb ideig lesznek fenntartva – amit az óvatosság irányába tett fontos lépésként értékelhetünk. Ezt később a hírügynökségeknek meg is erősítette a jegybank.

Ami a nem konvencionális eszközöket illeti, a jegybank ismét megerősítette, hogy mind a jelzáloglevél-vásárlásokat, mind a monetáris politikai célú kamatcsereeszközt programszerűen kívánja működtetni, így azok a monetáris politikai eszköztár szerves részét képezik. A Monetáris Tanács sikeresnek ítélte meg a jelzáloglevél-vásárlási programot.

A fentiek alapján úgy véljük, hogy az MNB továbbra sem tart komolyabb inflációs veszélytől, ugyanakkor figyeli a tőkepiaci folyamatokat, és döntéseinek meghozatala során elsősorban az Európai Központi Bank monetáris politikájára koncentrál. Mindez összhangban van azzal a várakozásunkkal, hogy a rövid oldali kamatszintek normalizálódása a jövő év második felétől indulhat meg.

Makrogazdasági elemző
Tel: +36 1 268 4428