Tájékoztatjuk, hogy az Erste Bank rendszerein 2019. 07.19. 22:00 és 2019. 07.20. 6:00 között karbantartási munkálatokat végzünk. Ebben az időszakban a NetBank és MobilBank, Electra és Vállalati NetBank internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatások valamint a www.erstebank.hu nem, a TeleBank pedig korlátozottan lesznek elérhetőek.

Please note that Erste Bank will perform a scheduled maintenance between 10pm 19.07 and 6am 20.07. During this period Netbank and MobilBank, Electra and Corporate Netbank internet bank and mobile application services as well as the www.erstebank.hu will not be available. TeleBank services will also be limited.

Köszönjük türelmét! /Thank you for your patience.

További részletek/More details

2018 21 JÚN.
Üzleti elemzések Dinamikus béremelkedés mutatkozott áprilisban

Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

A KSH ma reggel tette közzé az áprilisi béradatokat, melyek azt mutatták, hogy a bruttó bérek éves szinten 12,6%-kal nőttek a nemzetgazdaságban, jóval meghaladva az általunk várt 10,5%-ot. A márciusi kisebb lassulás után az év negyedik hónapjában tehát ismét gyorsult a bérek növekedésének üteme. Az áprilisi újabb gyorsulás azért is volt meglepő, mert a 2017. áprilisi bázisadatok már kifejezetten magasak voltak. A mostani újabb emelkedés mögött leginkább a versenyszférában látható folyamatok álltak, hiszen itt a márciusi 8,6%-ról 11,1%-ra gyorsult a bérek éves növekedésének üteme.

Továbbra is erősek tehát a béradatok, gyors a bérkiáramlás a nemzetgazdaságban, ebben nem mutatnak változást 2017 első négy hónapjának statisztikái. E mögött egyrészt adminisztratív hatások állnak, hiszen januártól mind a minimálbér, mind a garantált bérminimum tovább emelkedett. A másik fontos felhajtóerő pedig a továbbra is a feszes munkapiaci helyzet. Az alacsony munkanélküliségi ráta, illetve a gazdaság számos szektorában mutatkozó munkaerőhiány egyértelműen magas bérnövekedési ütemet sugall az elkövetkező hónapokra vonatkozóan is. Összességében várakozásunk szerint az idei évben a bruttó bérek további 10-11%-kal nőhetnek a 2017-es 12,9% után. A bérek növekedési ütemének egyszámjegyűre lassulását 2019-re várhatjuk.

A fenti tényezők továbbra is azt sugallják, hogy a gazdasági növekedés egyik fő hajtóereje 2018-ban is a lakossági fogyasztás lesz. Becslésünk szerint az idei évben 4%-kal bővülhet a magyar GDP.  A bérek gyors növekedése azonban nemcsak a növekedést támogatja, hanem az inflációt is emeli előbb vagy utóbb. Várakozásunk szerint a 3%-os középtávú inflációs célt a jövő év elején érjük el fenntartható módon.

+36-1-268-4428