Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

A KSH ma reggel tette közzé az áprilisi béradatokat, melyek azt mutatták, hogy a bruttó bérek éves szinten 12,6%-kal nőttek a nemzetgazdaságban, jóval meghaladva az általunk várt 10,5%-ot. A márciusi kisebb lassulás után az év negyedik hónapjában tehát ismét gyorsult a bérek növekedésének üteme. Az áprilisi újabb gyorsulás azért is volt meglepő, mert a 2017. áprilisi bázisadatok már kifejezetten magasak voltak. A mostani újabb emelkedés mögött leginkább a versenyszférában látható folyamatok álltak, hiszen itt a márciusi 8,6%-ról 11,1%-ra gyorsult a bérek éves növekedésének üteme.

Továbbra is erősek tehát a béradatok, gyors a bérkiáramlás a nemzetgazdaságban, ebben nem mutatnak változást 2017 első négy hónapjának statisztikái. E mögött egyrészt adminisztratív hatások állnak, hiszen januártól mind a minimálbér, mind a garantált bérminimum tovább emelkedett. A másik fontos felhajtóerő pedig a továbbra is a feszes munkapiaci helyzet. Az alacsony munkanélküliségi ráta, illetve a gazdaság számos szektorában mutatkozó munkaerőhiány egyértelműen magas bérnövekedési ütemet sugall az elkövetkező hónapokra vonatkozóan is. Összességében várakozásunk szerint az idei évben a bruttó bérek további 10-11%-kal nőhetnek a 2017-es 12,9% után. A bérek növekedési ütemének egyszámjegyűre lassulását 2019-re várhatjuk.

A fenti tényezők továbbra is azt sugallják, hogy a gazdasági növekedés egyik fő hajtóereje 2018-ban is a lakossági fogyasztás lesz. Becslésünk szerint az idei évben 4%-kal bővülhet a magyar GDP.  A bérek gyors növekedése azonban nemcsak a növekedést támogatja, hanem az inflációt is emeli előbb vagy utóbb. Várakozásunk szerint a 3%-os középtávú inflációs célt a jövő év elején érjük el fenntartható módon.

További információ:

Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu