Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

A Statisztikai Hivatal ma reggel tette közé az előzetes májusi ipari termelési adatokat, melyek szerint a munkanaphatással igazított éves index 3,8%-os növekedést mutatott. Bár az adat nem mondható nagyon kiemelkedőnek, mégis pozitív meglepetésnek számít, hiszen meghaladta mind a 2,1%-os Bloomberg elemzői konszenzust, mind pedig az általunk várt 1,9%-ot. A tavaly májusi magas bázisadatok ugyanis inkább enyhe lassulást sugalltak a szektor teljesítményében. Az, hogy végül is emelkedni tudott az igazított éves index áprilishoz képest az a havi szinten jelentősnek mondható, 1,9%-os kibocsátás-növekedésnek volt köszönhető. Összességében tehát a márciusi látványosabb megtorpanás és az áprilisi kisebb emelkedés után májusban úgy tűnik, már magához tért a szektor és valamelyest konszolidálódni tudott a teljesítménye.
Az igazítatlan éves adat 0,4%-os volumen-bővülést mutatott, s az idei év első öt hónapjában így átlagosan 3,1%-kal emelkedett az ipar teljesítménye. A májusi számok részletes bontását július 12-én teszi majd közzé a KSH.

Az ipari termelés legutóbbi adatai összességében továbbra is azt jelzik, hogy a kibocsátás nem feltétlenül egyenletes, a havi indexek igen volatilisek maradtak, s ebben vélhetően nem lesz változás a közeljövőben. Alapvetően továbbra a főbb exportpiacaink konjunktúrájával kapcsolatos hírekre érdemes figyelni, s ebből a szempontból pozitívumként tekintünk a ma reggel közzétett német ipari kibocsátási adatokra, melyek jóval a várt felett alakultak. Bonyolítja a helyzetet a kereskedelmi háborúval kapcsolatos kockázatok megléte, melyek a magyar gazdaságot igen erős nyitottságánál fogva vélhetően nem hagynák érintetlenül. Összességében az iparban az alapvetően pozitív trend megfordulására nem számítunk, ám nem kizárt, hogy az ipari kibocsátás idei évre várt növekedése valamelyest lassabb lehet a korábban várt 4,5-5%-nál.

További információ:

Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu