Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

A ma reggel közzétett fogyasztói inflációs adatok szerint a fogyasztói árak júniusban havi szinten 0,3%-kal emelkedtek, s az éves inflációs ráta ezzel 3,1%-ra nőtt a májusi 2,8%-ról. Az adat megegyezett mind a Bloomberg elemzői konszenzusával, mind pedig a mi várakozásunkkal. A maginflációs mutató továbbra is visszafogott maradt, s a májusival megegyező szinten 2,4%-on állt júniusban is.

Az áremelkedést szinte teljes egészében magyarázza a járműüzemanyag-árak jelentős, havi szinten további 3,2%-os emelkedése. A járműüzemanyag-árak éves indexe ezzel 15%-ra ugrott. Kisebb meglepetést okozhatott ugyanakkor, hogy az élelmiszerek árai havi szinten csökkentést mutattak, esetükben az éves szintű áremelkedés mértéke így 3,4%-ra lassult. Az egyéb fontos árkategóriákban azonban továbbra sem látszik érdemi árnyomás: a ruházati cikkek árai éves szinten mindössze 0,6%-kal nőttek, a szolgáltatások 1,6%-kal drágultak éves szinten, míg a tartós cikkek esetében tovább tart a defláció, hiszen az ezen csoportba tartozó termékekért éves szinten átlagosan 1,1%-kal kellett kevesebbet fizetni.

Ami kilátásokat illeti, a mostani adat teljesen beleillik a várt trendbe: elsősorban a tavaly nyári alacsony bázisadatoknak, illetve az olajárak emelkedésének köszönhetően az éves inflációs mutató a nyári első hónapjában elérte a 3%-os jegybank célt. Ez azonban feltehetően átmeneti lesz, hiszen az őszi hónapoktól kezdődően ismét várható egy kisebb infláció-lassulás – feltételezve, hogy a mostani olajár-sokk nem folytatódik tovább, és a forint árfolyama is stabilizálódik. A jegybank 3%-os inflációs célját tartósan a jövő év elején érhetjük el várakozásunk szerint, s a gazdaság mögöttes folyamatai (bérek emelkedése, fogyasztás erősödése, s a várhatóan gyengébb szinten stabilizálódó forintárfolyam) azt sugallják, hogy később sem térünk már vissza ez alá a szint alá.

További információ:

Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu