Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

Változatlanok maradtak a kamatok a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának mai kamatmeghatározó ülése után. Ennek megfelelően a 3 hónapos betéti kamat továbbra is 0,9%-on, az egynapos betét kamat pedig -0,15%-on áll. A döntés teljesen összhangban volt az előzetesen várttal.

A kamatdöntést követően publikált állásfoglalást továbbra is kiemelt figyelem övezte a piaci szereplők részéről. Az állásfoglalás azonban semmiféle újdonságot nem tartalmazott az egy hónappal korábban elhangzottakhoz képest.

Kommunikációjában a jegybank továbbra is azt hangsúlyozza, hogy a jegybanki döntéshozatal fókuszában az infláció, az inflációs cél elérése áll. A Monetáris Tanács úgy véli, hogy az olajár-változás átmeneti, inflációt emelő hatásainak kifutásával az inflációs cél fenntartható elérése 2019 közepétől várható. Ennek megfelelően a tanács megítélése szerint a laza monetáris kondíciók további fenntartása szükséges.  

Az MNB a közlemény alapján továbbra is bízik abban, hogy az importált infláció alacsony marad. Emellett a jegybank ismét jelezte, hogy a külső környezet változásai miatt az óvatos megközelítés indokolt, hozzáteszik azonban, a külső folyamatokat a jegybank az elsődleges célja, az inflációs cél fenntartható elérése szempontjából értékeli, s azok tartósságára helyezi a hangsúlyt.

Ami a nem konvencionális eszközöket illeti szintén semmilyen meglepetést nem hozott a közlemény. A jegybank ismét megerősítette, hogy mind a jelzáloglevél-vásárlásokat, mind a monetáris politikai célú kamatcsereeszközt programszerűen kívánja működtetni, így azok a monetáris politikai eszköztár szerves részét képezik. 

Mivel a jegybank semmilyen utalást nem tett a monetáris politika irányvonalának megváltoztatására a júliusi kamatdöntés során, kamatelőrejelzéseink is változatlanok maradnak. Ennek megfelelően a hazai bankközi kamatoknak a jegybanki alapkamat szintjéhez történő igazodása várakozásunk szerint a jövő év folyamán végbemegy, s az alapkamat emelésére először 2020-ban kerülhet sor.

Nyeste Orsolya

Makrogazdasági elemző
Erste Bank Hungary Zrt.
1138 Budapest, Népfürdő utca 24-26.
Tel: +36 1 268 4428
E-mail: orsolya.nyeste@erstebank.hu