Tájékoztatjuk, hogy az Erste Bank rendszerein 2019. 07.19. 22:00 és 2019. 07.20. 6:00 között karbantartási munkálatokat végzünk. Ebben az időszakban a NetBank és MobilBank, Electra és Vállalati NetBank internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatások valamint a www.erstebank.hu nem, a TeleBank pedig korlátozottan lesznek elérhetőek.

Please note that Erste Bank will perform a scheduled maintenance between 10pm 19.07 and 6am 20.07. During this period Netbank and MobilBank, Electra and Corporate Netbank internet bank and mobile application services as well as the www.erstebank.hu will not be available. TeleBank services will also be limited.

Köszönjük türelmét! /Thank you for your patience.

További részletek/More details

2018 03 AUG.
Üzleti elemzések Jól alakultak a kiskereskedelmi forgalmi adatok júniusban

Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

A KSH ma reggel tette közzé a júniusi kiskereskedelmi forgalmi statisztikákat, melyek a pozitív tendencia folytatódását mutatják a szektorban. A közlemény szerint a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene naptárhatástól megtisztítva 6,1%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az adat elmaradt ugyan a 7,3%-os várakozásunktól, de így is magasnak mondható és továbbra is fontos indikátora a gazdaságban jelenleg mutatkozó erős fogyasztási hajlandóságnak. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,6, a nem élelmiszer kiskereskedelmi üzletekben 10,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,8%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Az év első hat hónapjában átlagosan 6,9%-os forgalombővülést jelzett a mutató.

A legfrissebb adatok tehát továbbra is a fogyasztás folytatódó expanzióját jelzik, és alátámasztják azt a várakozást, miszerint a második negyedévben is a lakossági fogyasztás lehet a legfontosabb hajtóereje a GDP növekedésének. Az alacsony munkanélküliségi ráta, a növekvő bérek, az elhalasztott fogyasztás pótlásának igénye mind támogatják a forgalom bővülését. Mindez egyébként nemcsak az év első felére, hanem várhatóan az idei év egészére igaz lesz majd. Becslésünk szerint így 4%-kal bővülhet idén a magyar gazdaság, majd ezt követően 2019-ben 3,3%-ra lassulhat.

+36-1-268-4428
Makrogazdasági elemző