Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

A KSH ma reggel tette közzé a júliusi fogyasztói inflációs adatokat. Az árak havi szinten 0,3%-kal emelkedtek, s az éves inflációs ráta ezzel 3,4%-ra nőtt a júniusi 3,1%-ról. Az adat kissé magasabb lett a 3,3%-os várakozásunknál, ami egyébként megegyezett a Bloomberg elemzői konszenzusával is. A maginflációs mutató továbbra sem mozdult meg, s a júniusival megegyezően 2,4%-os emelkedést mutatott éves szinten.

Szerkezetében a júliusi infláció többé-kevésbé a vártnak megfelelően alakult. A járműüzemanyagok drágulása folytatódott, e termékcsoport éves indexe már 17,8%-on állt az év hetedik hónapjában. Az élelmiszerek árai éves szinten 3,6%-os, a ruházati cikkeké 0,7%-os emelkedést mutattak. A szolgáltatások inflációja még mindig visszafogott, átlagosan 1,6%-kal drágult éves szinten ez a termékcsoport. Meglepetésre viszont a tartós cikkek esetében érdemben mérséklődött az eddigi defláció, hiszen az ezen csoportba tartozó termékekért júliusban átlagosan már csak 0,1%-kal kellett kevesebbet fizetni tavaly júliushoz képest. Júniusban még -1,1%-os volt a tartós cikkek éves árindexe, s a megugrás mögött minden bizonnyal a gyengébb forintárfolyam hatása áll. 

Ami kilátásokat illeti, a júliusi adat vélhetően lokális csúcs volt, így augusztustól ismét lassulhat az éves index. Az év végén 3%-on állhat az éves inflációs mutató várakozásunk szerint. Ami az infláció szerkezetét illeti, mivel továbbra is erőteljes bérkiáramlás a magyar gazdaságban, nő a fogyasztás, miközben a forint árfolyama gyengébb szinten stabilizálódott, a mögöttes” folyamatok alapján a maginfláció is lassan elindulhat egy felfelé irányuló pályán az elkövetkező hónapokban. A látványosabb inflációgyorsulásnak azonban továbbra is „akadálya” hogy az Eurózónában még mindig igen visszafogottak a maginflációs folyamatok. Összességében úgy látjuk, hogy a 3%-os jegybanki célt a jövő év elejétől tartósan is elérjük.

További információ:

Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu