Tisztelt Ügyfelünk!

Felhívjuk figyelmét, hogy a 2018. december 15-ei szombati munkanapon az elektronikus csatornán bankon kívüli bankszámla javára kezdeményezett forint átutalási megbízások esetében 13:00 óra a végső benyújtási határidő.

A devizában adott fizetési megbízások, konverziót igénylő fizetési műveletek és deviza számla javára beérkező jóváírások szempontjából a szombati munkanapok nem minősülnek Banki munkanapnak, ezen megbízásokat a Bank átveszi, de azokat az azt követő első Banki munkanapon teljesíti.

Egyéb fizetési műveletek tekintetében a szombati munkanapon a Bank a Hirdetményében közzétett teljesítési rend szerint jár el.

Üdvözlettel:
Erste Bank Hungary Zrt.

2018 09 AUG.
Üzleti elemzések 1070 millió euró volt a külkereskedelmi mérleg többlete júniusban

Ma reggel tette közzé a KSH az előzetes júniusi külkereskedelmi mérleg adatokat. A mérleg többlete 1070 millió euró volt, ami lényegesen magasabb lett az általunk várt 750 millió eurónál. Meglepetés, hogy az export dinamikája meghaladta az importét, hiszen az export euróban számított értéke 8,9%-kal, az importé pedig 8,4%-kal nőtt éves szinten. Az erős exportdinamika annak fényében is meglepő, hogy júniusban az ipar teljesítménye kifejezetten visszafogottnak mutatkozott. Mindenesetre a külkereskedelmi többlet így 119 millió euróval volt magasabb a 2017 júniusában látott szintnél.

Az elkövetkező hónapokban eldőlhet, hogy az export és az import éves dinamikájának megfordulása egy egyszeri kiugró jelenség vagy pedig az év további hónapjaira is jellemező lesz. Alap-előrejelzésünkben továbbra is az export dinamikáját meghaladó importnövekedést várunk az év hátralévő részében, leginkább az erős belső keresletnek köszönhetően (fogyasztás, beruházások), melyek növelik az importszámlát. Összességében a külkereskedelmi mérleg többlete 2018-ban várhatóan alacsonyabb lesz, mint tavaly volt, de továbbra is számottevő maradhat.

+36-1-268-4428