Tisztelt Ügyfelünk!

Felhívjuk figyelmét, hogy a 2018. december 15-ei szombati munkanapon az elektronikus csatornán bankon kívüli bankszámla javára kezdeményezett forint átutalási megbízások esetében 13:00 óra a végső benyújtási határidő.

A devizában adott fizetési megbízások, konverziót igénylő fizetési műveletek és deviza számla javára beérkező jóváírások szempontjából a szombati munkanapok nem minősülnek Banki munkanapnak, ezen megbízásokat a Bank átveszi, de azokat az azt követő első Banki munkanapon teljesíti.

Egyéb fizetési műveletek tekintetében a szombati munkanapon a Bank a Hirdetményében közzétett teljesítési rend szerint jár el.

Üdvözlettel:
Erste Bank Hungary Zrt.

2018 21 AUG.
Üzleti elemzések Nem változtatott a kamatokon az MNB

Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

Változatlanok maradtak a kamatok a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának mai kamatmeghatározó ülése után. Ennek megfelelően a 3 hónapos betéti kamat továbbra is 0,9%-on, az egynapos betét kamat pedig -0,15%-on áll. A döntés teljesen összhangban volt az előzetesen várttal, hiszen senki nem számított arra, hogy a jegybank a nyár végén meglepi a piacot.

A kamatdöntést követően publikált állásfoglalás semmiféle újdonságot nem tartalmazott, azaz nemcsak a kamatok, hanem a Monetáris Tanács kommunikációja is változatlan maradt.

Kommunikációjában a jegybank továbbra is azt hangsúlyozza, hogy a jegybanki döntéshozatal fókuszában az infláció, az inflációs cél elérése áll. A Monetáris Tanács továbbra is úgy véli, hogy az olajár-változás átmeneti, inflációt emelő hatásainak kifutásával az inflációs cél fenntartható elérése 2019 közepétől várható. Ennek megfelelően a tanács megítélése szerint a laza monetáris kondíciók további fenntartása szükséges.

Az MNB a közlemény alapján továbbra is bízik abban, hogy az importált infláció alacsony marad. Emellett a jegybank ismét jelezte, hogy a külső környezet változásai miatt az óvatos megközelítés indokolt, hozzáteszik azonban, a külső folyamatokat a jegybank az elsődleges célja, az inflációs cél fenntartható elérése szempontjából értékeli, s azok tartósságára helyezi a hangsúlyt. Ami a nagy jegybankok monetáris politikáját illeti, az MNB számára továbbra is elsősorban az Európai Központi Bank döntései az irányadóak.

Mivel a jegybank semmilyen utalást nem tett a monetáris politika irányvonalának megváltoztatására az augusztusi kamatdöntés során sem, kamat-előrejelzéseink is változatlanok maradnak. Összességében úgy véljük, hogy a hazai bankközi kamatoknak a jegybanki alapkamat szintjéhez történő igazodása a jövő év folyamán fokozatosan végbemegy, s az alapkamat emelésére először 2020-ban kerülhet sor.

Nyeste Orsolya / Orsolya Nyeste
Makrogazdasági elemző /Economyst
Erste Bank Hungary Zrt.
H-1138 Budapest, Népfürdő utca 24-26.
E-mail: orsolya.nyeste@erstebank.hu