Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

A Statisztikai Hivatal ma reggel tette közzé az második negyedéves GDP adat részletes bontását. Az augusztus közepén közzétett 4,6% éves szintű bővülést mutató adatot felfelé módosította a KSH, így a legfrissebb adatok szerint a magyar gazdaság 4,8%-os bővülést mutatott idén április-júniusban. Negyedéves szinten 1%-kal nőtt a GDP az időszakban.

Felhasználói oldalról nézve a vártnak megfelelően a belső kereslet bővülése jelentette a GDP növekedés hajtóerejét. A lakossági fogyasztás 4,3%-kal nőtt, míg a beruházások 15%-kal bővültek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Kedvező, hogy gyorsult az export növekedése, s így az export 6,2%-kal nőtt éves szinten. Megugrott azonban az import is, 7,5%-kal emelkedve 2017 második negyedévéhez képest, melynek eredményeképpen a nettó export GDP növekedéshez való hozzájárulása negatív maradt.
Termelési oldalon továbbra is a szolgáltatások és az építőipar jelentették a növekedés legfontosabb forrásait. Emellett jól teljesített az ipar is, ráadásul a mezőgazdaság, ami az elmúlt negyedévekben rendre negatívan járult hozzá a gazdaság teljesítményéhez, a második negyedévben éves szinten 3,2%-kal tudott bővülni.

Ami a kilátásokat illeti, úgy gondoljuk, hogy a lakossági fogyasztás az elkövetkező fél évben is erős maradhat, hiszen a munkapiac továbbra is feszes, az idén még kitart a bérek jelentősebb emelkedése és magas szinten állnak a fogyasztói bizalmi indexek is. Emellett az uniós támogatások intenzív felhasználása várhatóan folytatódik, ami továbbra is stabil beruházás-bővülést sugall. Ugyanakkor a nettó export GDP növekedéshez való hozzájárulása vélhetően továbbra is negatív marad.
A 2017-es év második felének magasabb bázisadatai az éves GDP növekedési ráták lassulását sugallják az idei év második felére, de ez a lassulás vélhetően nem lesz számottevő. Összességében így éves szinten 4,3-4,4% körüli ütemben bővülhet a magyar gazdaság 2018-ban, ami jövőre 3,5%-ra lassulhat.

További információ:

Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu