Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

A KSH ma reggel tette közzé a júliusi ipari termelési adatokat. A munkanaphatással igazított éves ipari termelési index 3,9%-os növekedést mutatott, lényegesen elmaradva az általunk várt 6,6%-tól, illetve a Bloomberg 8%-os éves bővülést váró konszenzusától is. Negatív meglepetés volt, hogy az ipar havi teljesítménye a júniusi 1,2%-os csökkenés után júliusban további 2%-os visszaesést mutatott.
Az igazítatlan éves adat már kedvezőbb képet mutat, hiszen itt 6,2%-os volumen-bővülést publikált a KSH. Ez a munkanapok számának különbözőségével magyarázható. Az idei év első hét hónapjában így átlagosan 3,9%-kal emelkedett az ipar teljesítménye. A KSH előzetes kommentárja szerint a július havi kibocsátás-csökkenésben döntő szerepe volt a nyári leállásoknak, melyek az autógyártást, de más iparágakat is érintettek. A júliusi számok részletes bontását szeptember 12-én teszi majd közzé a hivatal.

A júniusi és a júliusi vártnál gyengébb ipari termelési statisztikák valamelyest növelték a bizonytalanságokat a szektor kilátásival kapcsolatosan. Amennyiben csak a szokásos nyári gyárleállások okozták a vártnál rosszabb teljesítményt, ősztől ismét magasabb fokozatba kapcsolhat az ipari kibocsátás. Összességben azonban az év eddig eltelt részében az ipar teljesítménye nem volt nagyon erős, ami azt sugallja, hogy a szektor GDP növekedéshez való hozzájárulása kisebb lehet a korábban gondoltnál az idei évben. Mivel azonban a piaci szolgáltatások bővülése a vártnál erősebbnek tűnik, összességében továbbra is úgy látjuk, hogy az idén 4%-ot meghaladó mértékben bővülhet a magyar gazdaság.

 

További információ:

 Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu