Tisztelt Ügyfelünk!

Felhívjuk figyelmét, hogy a 2018. december 15-ei szombati munkanapon az elektronikus csatornán bankon kívüli bankszámla javára kezdeményezett forint átutalási megbízások esetében 13:00 óra a végső benyújtási határidő.

A devizában adott fizetési megbízások, konverziót igénylő fizetési műveletek és deviza számla javára beérkező jóváírások szempontjából a szombati munkanapok nem minősülnek Banki munkanapnak, ezen megbízásokat a Bank átveszi, de azokat az azt követő első Banki munkanapon teljesíti.

Egyéb fizetési műveletek tekintetében a szombati munkanapon a Bank a Hirdetményében közzétett teljesítési rend szerint jár el.

Üdvözlettel:
Erste Bank Hungary Zrt.

2018 27 SZEPT.
Üzleti elemzések 3,7%-ra emelkedett a munkanélküliségi ráta június-augusztusban

Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

A Statisztikai Hivatal ma reggeli közleménye szerint 3,7%-ra emelkedett a munkanélküliségi ráta június-augusztusban. Az adat magasabb lett az általunk várt 3,5% nál, ami egyben a Bloomberg féle elemzői konszenzus is volt. Az előző három hónapos gördülő időszakhoz (május-július) képest is enyhén emelkedett a mutató, éves összehasonlításban azonban 0,5 százalékpontos csökkenés következett be a munkanélküliségi rátában. Az aktivitási ráta tovább emelkedett június-augusztusban, 62,5%-ról, 62,6%-ra, míg a foglalkoztatási ráta a magasnak mondható, 60,3%-os szinten stagnált az időszakban.

Mivel a foglalkoztatási ráta nem csökkent, miközben az aktivitási ráta még tovább emelkedett, a munkanélküliségi ráta emelkedése vélhetően a közfoglalkoztatottak számának nyári csökkenésével hozható összefüggésbe, akiknek még nem sikerült állást találni az elsődleges munkaerőpiacon.  Az év hátralévő részében – részben a szezonális hatásoknak köszönhetően – nem várunk újabb csökkenést a munkanélküliségi rátában, azonban a mutató az év további részében is 4% alatt maradhat, jelezve a hazai munkapiac általában vett feszességét. A feszített munkapiac és az emelkedő bérek pedig továbbra is erős fogyasztás-növekedést sugallnak, ami így a növekedés egyik meghatározó hajtóereje maradhat. Becslésünk szerint az idei évben így 4,3%-kal nőhet a magyar GDP.

+36-1-268-4428