3,6%-ra emelkedett az infláció szeptemberben

Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző

A KSH ma reggel közzétett inflációs statisztikái szerint gyorsult az éves infláció szeptemberben, 3,6%-ra az augusztusi 3,4%-ról. Az adat magasabbnak bizonyult az általunk és a Bloomberg konszenzus által várt 3,5%-nál. Havi szinten 0,3%-kal emelkedtek az árak szeptemberben, melyet leginkább a járműüzemanyag-árak 1,3%-os és a ruházati cikkek szezonális 2,1%-os áremelkedése hajtott. Magas volt az élelmiszerek havi áremelkedése is, 0,5%-os, ugyanakkor a szolgáltatások árai havi szinten 0,4%-kal csökkentek az üdülési szolgáltatások olcsóbbá válásának köszönhetően. Éves összehasonlításban az élelmiszerárak 4.6%-kal, a szolgáltatások árai 1,8%-kal, míg  járműüzemanyag-árak 14.9%-kal emelkedtek. Az éves szintű maginflációs mutató visszakerült a 2,4%-os szintre az augusztusi 2,2%-ra történő lassulás után.

Ami a rövid távú kilátásokat illeti, várakozásunk szerint októberben még magas szinten marad az infláció, majd november-decemberben már visszalassulhat a 3% közelébe  a bázishatás miatt.  3% alatti éves indexeket azonban már nem valószínű, hogy újra látunk. Az elkövetkező hónapokban a maginflációs indexben lassú emelkedést várunk a gyengébb forint, az emelkedő bérek és az erős belső kereslet árfelhajtó hatásainak köszönhetően. Mivel az idei évi átlagos infláció várhatóan magasabb lesz az előzetesen gondolnál – leginkább a magasabb olajáraknak köszönhetően, a jövő év kapcsán már további nagyon látványos inflációgyorsulásra nem számítunk, sőt a bázishatás jövőre inkább támogató lehet. Éves átlagban így 3,3%-os lehet a 2019-es infláció, az idei évre várható 2,9% után.

Mindössze 51 millió euró volt a külkereskedelmi mérleg többlete augusztusban

A külkereskedelmi mérleg többlete augusztusban 51 millió euróra csökkent a júliusi 362 millió euróról, lényegesen elmaradva a várttól.  Az export euróban számított értéke mindössze 0,9%-kal, az importé pedig 6,1%-kal nőtt éves szinten. Az import megugrása összhangban van a fundamentumokkal, hiszen a gazdasági növekedést jelenleg a fogyasztás és a beruházások hajtják, így inkább az export halovány teljesítménye állt a csökkenő többlet mögött. Gyanítható, hogy mindez összefüggésben lehet az autóipart érintő új környezetvédelmi szabályozással, ami megnehezíthette a hazai járműeladásokat is. Vélhetően azonban átmeneti hatásról van szó, így az év utolsó negyedévében az export dinamikája várhatóan ismét gyorsul majd.

További információ:

Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu