Tisztelt Ügyfelünk!

Felhívjuk figyelmét, hogy a 2018. december 15-ei szombati munkanapon az elektronikus csatornán bankon kívüli bankszámla javára kezdeményezett forint átutalási megbízások esetében 13:00 óra a végső benyújtási határidő.

A devizában adott fizetési megbízások, konverziót igénylő fizetési műveletek és deviza számla javára beérkező jóváírások szempontjából a szombati munkanapok nem minősülnek Banki munkanapnak, ezen megbízásokat a Bank átveszi, de azokat az azt követő első Banki munkanapon teljesíti.

Egyéb fizetési műveletek tekintetében a szombati munkanapon a Bank a Hirdetményében közzétett teljesítési rend szerint jár el.

Üdvözlettel:
Erste Bank Hungary Zrt.

2018 17 OKT.
Üzleti elemzések Nem változtatott a kamatokon az MNB

Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

Változatlanok maradtak a kamatok a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának mai kamatmeghatározó ülése után. Ennek megfelelően az alapkamat továbbra is 0,9%-on, az egynapos betét kamat pedig -0,15%-on áll. A döntés teljesen összhangban volt az előzetesen várttal.

A kamatdöntést követően szokás szerint egy órával később publikált állásfoglalás semmiféle újdonságot nem tartalmazott. Miután a jegybank szeptemberben jelentősebben átalakította monetáris politikai eszköztárát, és jelezte, hogy felkészült a normalizálásra - melynek megkezdése az inflációs folyamatok függvénye lesz - a mostani állásfoglalás lényegében az egy hónappal ezelőtti jelentősebb horderejű bejelentéseket foglalta ismét össze.

Az inflációs kilátások kapcsán a közlemény ismét hangsúlyozta, hogy az inflációs cél fenntartható szerkezetben történő elérése 2019 közepétől várható. Az őszi hónapok inflációemelkedése az üzemanyag- és a feldolgozatlan élelmiszerárak mellett a jövedéki adó emelésének volt köszönhető, s ezen hatások kiesésével az infláció ismét csökkenhet a jegybank szerint. Ennek megfelelően a tanács megítélése szerint a laza monetáris kondíciók további fenntartása szükséges.

Kamat-előrejelzéseink változatlanok maradnak a mai ülés után. Az idei negyedik negyedévben vélhetően nem lesznek szigorítás irányába mutató lépések a monetáris politikában, 2019-ben pedig lassan elindulhat a jegybank a normalizálás útján. Az időzítéssel és a lefolyással kapcsolatosan azonban sok a bizonytalanság, és összességében továbbra is úgy látjuk, hogy a monetáris politika normalizálásának folyamata lassú és elnyújtott lesz. A jegybanki alapkamat még vélhetően a jövő év végén is mindössze 0,9%-on áll majd.

Tel: +36 1 268 4428
E-mail: orsolya.nyeste@erstebank.hu