Tájékoztatjuk, hogy az Erste Bank rendszerein 2019. 07.19. 22:00 és 2019. 07.20. 6:00 között karbantartási munkálatokat végzünk. Ebben az időszakban a NetBank és MobilBank, Electra és Vállalati NetBank internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatások valamint a www.erstebank.hu nem, a TeleBank pedig korlátozottan lesznek elérhetőek.

Please note that Erste Bank will perform a scheduled maintenance between 10pm 19.07 and 6am 20.07. During this period Netbank and MobilBank, Electra and Corporate Netbank internet bank and mobile application services as well as the www.erstebank.hu will not be available. TeleBank services will also be limited.

Köszönjük türelmét! /Thank you for your patience.

További részletek/More details

2018 17 OKT.
Üzleti elemzések Nem változtatott a kamatokon az MNB

Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

Változatlanok maradtak a kamatok a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának mai kamatmeghatározó ülése után. Ennek megfelelően az alapkamat továbbra is 0,9%-on, az egynapos betét kamat pedig -0,15%-on áll. A döntés teljesen összhangban volt az előzetesen várttal.

A kamatdöntést követően szokás szerint egy órával később publikált állásfoglalás semmiféle újdonságot nem tartalmazott. Miután a jegybank szeptemberben jelentősebben átalakította monetáris politikai eszköztárát, és jelezte, hogy felkészült a normalizálásra - melynek megkezdése az inflációs folyamatok függvénye lesz - a mostani állásfoglalás lényegében az egy hónappal ezelőtti jelentősebb horderejű bejelentéseket foglalta ismét össze.

Az inflációs kilátások kapcsán a közlemény ismét hangsúlyozta, hogy az inflációs cél fenntartható szerkezetben történő elérése 2019 közepétől várható. Az őszi hónapok inflációemelkedése az üzemanyag- és a feldolgozatlan élelmiszerárak mellett a jövedéki adó emelésének volt köszönhető, s ezen hatások kiesésével az infláció ismét csökkenhet a jegybank szerint. Ennek megfelelően a tanács megítélése szerint a laza monetáris kondíciók további fenntartása szükséges.

Kamat-előrejelzéseink változatlanok maradnak a mai ülés után. Az idei negyedik negyedévben vélhetően nem lesznek szigorítás irányába mutató lépések a monetáris politikában, 2019-ben pedig lassan elindulhat a jegybank a normalizálás útján. Az időzítéssel és a lefolyással kapcsolatosan azonban sok a bizonytalanság, és összességében továbbra is úgy látjuk, hogy a monetáris politika normalizálásának folyamata lassú és elnyújtott lesz. A jegybanki alapkamat még vélhetően a jövő év végén is mindössze 0,9%-on áll majd.

Tel: +36 1 268 4428
E-mail: orsolya.nyeste@erstebank.hu