Tájékoztatjuk, hogy az Erste Bank rendszerein 2019. 07.19. 22:00 és 2019. 07.20. 6:00 között karbantartási munkálatokat végzünk. Ebben az időszakban a NetBank és MobilBank, Electra és Vállalati NetBank internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatások valamint a www.erstebank.hu nem, a TeleBank pedig korlátozottan lesznek elérhetőek.

Please note that Erste Bank will perform a scheduled maintenance between 10pm 19.07 and 6am 20.07. During this period Netbank and MobilBank, Electra and Corporate Netbank internet bank and mobile application services as well as the www.erstebank.hu will not be available. TeleBank services will also be limited.

Köszönjük türelmét! /Thank you for your patience.

További részletek/More details

2018 07 NOV.
Sajtóközlemények Kiugró mértékben bővült a hitelezés az Erste Banknál

Minden szegmensben jelentősen a piaci növekedés felett tudta növelni hitelkihelyezését az idei első három negyedévben az Erste Bank. A lakossági hitelezésben az új folyósítások összege több mint a duplájára nőtt az előző év azonos időszakához képest, míg például a vállalati hitelezés ugyanebben az időszakban 47 százalékkal nőtt.

A hitelállomány gyors bővülése mellett tovább növelte eredményességét az Erste Bank Hungary. Az első kilenc hónapban a magyar pénzintézet működési bevételei – a nemzetközi könyvviteli szabványok szerint (IFRS) készített kimutatás alapján – csaknem 8 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakában elértet, miközben a költségeket sikerült szinten tartani, a kiadások növekedése az 1 százalékot sem érte el – mondta el Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a hitelintézet sajtótájékoztatóján. Mindezek eredőjeként a bank működési eredménye 16 százalékkal volt magasabb az idei első háromnegyed évben, mint 2017 szeptember végén.
A bank adózás előtti eredménye annak ellenére elérte a 42 milliárd forintot az első kilenc hónapban, hogy az eredményt javító visszaírások és egyéb egyszeri tételek összege 15 milliárd forinttal volt alacsonyabb. A költség/bevétel arány az időszak végére 55 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 58 százalékról, ami azt jelenti, hogy az idén jelentősen javíthatja a hatékonyságát.
Az Erste Bank hitelezési aktivitását jól mutatja, hogy az ügyfélhitelek állománya egy év alatt 19 százalékkal bővült, miközben a nem-teljesítő hitelek aránya sosem látott alacsony szintre, 3,9 százalékra csökkent a tavalyi szeptemberi 6 százalékról. A lakossági hitelezésben az új kihelyezés több mint duplájára nőtt az idei első három negyedévben a tavalyi azonos időszakhoz képest – ismertette Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese.
Az új jelzáloghitelek folyósítása 93 százalékkal haladta meg az első három negyedévben a tavalyit, az Erste Bank tapasztalata szerint az értékesítés fokozatosan tolódik a fogyasztóbarát lakáshitelek felé, melynél az új kihelyezésekben a pénzintézet továbbra is a legnagyobb piaci szereplők között van. A fogyasztási típusú kölcsönök esetében a kihelyezés több mint megduplázódott, 115 százalékkal bővült, s ezzel az állomány a másfélszeresére nőtt az egy évvel ezelőttihez képest. A várakozások szerint jövőre a piaci jelzáloghitel kihelyezés 10 százalékot meghaladóan bővülhet, míg a fogyasztási hiteleknél a piaci növekedés átlagosan 15 százalék lehet. Az Erste Bank az átlagot meghaladó bővüléssel számol – tette hozzá Harmati László. A mikro ügyfeleknek történő hitelezés az első három negyedévben közel 140 százalékkal meghaladta a 2017-es év azonos időszakának teljesítményét, az ügyfél akvizíció 41 százalékkal bővült. A hazai Erste Csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon betétekkel együtt jelentősen, 13 százalékkal nőtt egy év alatt.
Rendkívül intenzív volt a növekedés a vállalati üzletágban is, a tavalyi év azonos időszakához képest az újonnan folyósított hitelek összege a duplájára nőtt, s ezzel az állomány 47 százalékkal gyarapodott éves összevetésben. Míg egy éve a bank azzal számolt, hogy 2018 harmadik negyedévére az állomány meghaladhatja az 500 milliárd forintot, a vártnál is gyorsabb bővülésnek köszönhetően valószínűleg már az év végéig eléri a három éves stratégiai célkitűzésben szereplő 600 milliárd forintot, amely az állomány megduplázását jelenti – mondta el Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője. A vállalati hitelezésben innentől már közepes méretű piaci szereplőnek számító Erste Bank a jövőben is az átlagot meghaladó bővülést tervez, várakozása szerint 2-3 éven belül a harmadik legnagyobb vállalati hitelezővé válik.
Az idei első kilenc hónapban a hitelállomány gyors növekedésében főleg a kereskedelmi célú ingatlanok finanszírozása és a kkv-hitelezés játszott döntő szerepet, az előbbi területen az új folyósítások csaknem a háromszorosára ugrottak az egy évvel korábbihoz képest, míg a hitelállomány közel a másfélszeresére nőtt tavaly szeptember vége óta. A kkv-ügyfelek esetében pedig a kihelyezés 12 százalékkal bővült az idén és csaknem a negyedével, 24 százalékkal nőtt egy év alatt. A nagyvállalatoknál az új kihelyezések több mint a négyszeresére nőttek tavalyhoz viszonyítva, a hitelállomány pedig 92 százalékkal gyarapodott egy év alatt. Ugyancsak jól teljesített az önkormányzati szektor finanszírozása, ahol az új hitelek összege az egy évvel korábbi másfélszeresére bővült.
A portfólió összetétele és minősége a gyors növekedés mellett is egészséges. A kkv-hitelek, valamint a nagyvállalati- és a kereskedelmi célú ingatlanok finanszírozása egyaránt közel egyharmadát adja az Erste Bank vállalati hitelállományának, míg a nem-teljesítő hitelek aránya 1 százalék körül van – tette hozzá Szabados Richárd. Az Erste Grouphoz tartozó bankok között az Erste Bank Hungary vállalati üzletága már a második legeredményesebb, míg az elmúlt időszakban mutatott növekedés a legnagyobb volt a csoporton belül. Az Erste Bank jövőre is nagy hangsúlyt fektet a hazai kkv-k finanszírozására, a jövőre induló új növekedési hitelprogramban 8-10 százalékos részesedéssel számol.