Tájékoztatjuk, hogy az Erste Bank rendszerein 2019. 07.19. 22:00 és 2019. 07.20. 6:00 között karbantartási munkálatokat végzünk. Ebben az időszakban a NetBank és MobilBank, Electra és Vállalati NetBank internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatások valamint a www.erstebank.hu nem, a TeleBank pedig korlátozottan lesznek elérhetőek.

Please note that Erste Bank will perform a scheduled maintenance between 10pm 19.07 and 6am 20.07. During this period Netbank and MobilBank, Electra and Corporate Netbank internet bank and mobile application services as well as the www.erstebank.hu will not be available. TeleBank services will also be limited.

Köszönjük türelmét! /Thank you for your patience.

További részletek/More details

2018 08 NOV.
Üzleti elemzések 3,8%-ra emelkedett az infláció októberben

Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző

Tovább gyorsult az infláció októberben, 3,8%-ra a szeptemberre közzétett 3,6%-ról. A gyorsulás önmagában nem volt váratlan, a mérték azonban valamelyest meghaladta az előzetesen vártat, hiszen a Bloomberg elemzői konszenzusa 3,6%-os, a mi várakozásunk pedig 3,7%-os volt. Havi szinten 0,5%-kal emelkedtek az árak az év tízedik hónapjában, melyet leginkább a járműüzemanyag-árak 1,1%-os, a ruházati cikkek szezonális 2,2%-os, és az élelmiszerek 0,5%-os áremelkedése hajtott. Emellett magas volt a szeszes italok, dohányáruk főcsoportban mért 1,1%-os havi drágulás is, ami mögött leginkább a dohánytermékek jövedéki adóemelése állt. Éves összehasonlításban az élelmiszerárak 4,6%-kal, a szolgáltatások árai 1,9%-kal, míg a járműüzemanyag-árak 16,2%-kal emelkedtek. Az éves szintű maginflációs mutató is emelkedett, 2,6%-ra a szeptemberre közzétett 2,4%-ról.

Úgy gondoljuk, hogy az októberi éves inflációs adat lokális csúcs volt, novemberben és decemberben már lassulhat az éves szintű infláció, 3,5% környékére. 2019 elején is relatíve magas maradhat az árak éves szintű növekedésének üteme, azaz a 3,5-4%-os sávban maradhat az index. Látványosabb lassulás az éves inflációban jövő április-májustól várható a bázishatás támogatóbbá válásával. Éves átlagban 3,3%-os lehet a 2019-es infláció, az idei évre várható 2,9% után.

Mindeközben a maginflációs indexben további lassú emelkedést várunk a gyengébb forint, az emelkedő bérek és az erős belső kereslet árfelhajtó hatásainak köszönhetően. A maginfláció így az elkövetkező hónapokban lassan, fokozatosan elérheti a 3%-ot.

Éves szinten mindössze 2,2%-kal nőtt az ipari termelés volumene szeptemberben

Közzétette a mai napon a KSH a szeptemberi előzetes ipari termelési adatokat is. A termelés volumene havi szinten 2,1%-kal esett vissza, ami kifejezetten negatív meglepetés volt. Így a munkanaphatással igazított éves index mindössze 2,2%-os növekedést mutatott, jóval elmaradva az előzetesen várttól. A részletek egyelőre nem ismertek – azokat november 13-án teszi majd közzé a KSH – valószínűsíthetően a járműgyártásnak nem sikerült egyelőre „magához térnie”, s ennek negatív hatásait az egyéb szektorok teljesítménye nem nagyon tudta ellensúlyozni.

+36-1-268-4428