Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző

Tovább gyorsult az infláció októberben, 3,8%-ra a szeptemberre közzétett 3,6%-ról. A gyorsulás önmagában nem volt váratlan, a mérték azonban valamelyest meghaladta az előzetesen vártat, hiszen a Bloomberg elemzői konszenzusa 3,6%-os, a mi várakozásunk pedig 3,7%-os volt. Havi szinten 0,5%-kal emelkedtek az árak az év tízedik hónapjában, melyet leginkább a járműüzemanyag-árak 1,1%-os, a ruházati cikkek szezonális 2,2%-os, és az élelmiszerek 0,5%-os áremelkedése hajtott. Emellett magas volt a szeszes italok, dohányáruk főcsoportban mért 1,1%-os havi drágulás is, ami mögött leginkább a dohánytermékek jövedéki adóemelése állt. Éves összehasonlításban az élelmiszerárak 4,6%-kal, a szolgáltatások árai 1,9%-kal, míg a járműüzemanyag-árak 16,2%-kal emelkedtek. Az éves szintű maginflációs mutató is emelkedett, 2,6%-ra a szeptemberre közzétett 2,4%-ról. 

Úgy gondoljuk, hogy az októberi éves inflációs adat lokális csúcs volt, novemberben és decemberben már lassulhat az éves szintű infláció, 3,5% környékére. 2019 elején is relatíve magas maradhat az árak éves szintű növekedésének üteme, azaz a 3,5-4%-os sávban maradhat az index. Látványosabb lassulás az éves inflációban jövő április-májustól várható a bázishatás támogatóbbá válásával. Éves átlagban 3,3%-os lehet a 2019-es infláció, az idei évre várható 2,9% után.

Mindeközben a maginflációs indexben további lassú emelkedést várunk a gyengébb forint, az emelkedő bérek és az erős belső kereslet árfelhajtó hatásainak köszönhetően. A maginfláció így az elkövetkező hónapokban lassan, fokozatosan elérheti a 3%-ot.  

 

Éves szinten mindössze 2,2%-kal nőtt az ipari termelés volumene szeptemberben

Közzétette a mai napon a KSH a szeptemberi előzetes ipari termelési adatokat is. A termelés volumene havi szinten 2,1%-kal esett vissza, ami kifejezetten negatív meglepetés volt. Így a munkanaphatással igazított éves index mindössze 2,2%-os növekedést mutatott, jóval elmaradva az előzetesen várttól. A részletek egyelőre nem ismertek – azokat november 13-án teszi majd közzé a KSH – valószínűsíthetően a járműgyártásnak nem sikerült egyelőre „magához térnie”, s ennek negatív hatásait az egyéb szektorok teljesítménye nem nagyon tudta ellensúlyozni.  

További információ:

Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu