Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a magyarországi Erste Bank Csoport elektronikus rendszerein 2019. december 7. 22:00 óra és 2019. december 8. 8:00 óra közötti időszakban tervezett és ütemezett rendszer-karbantartási munkálatokat végzünk, amely több szolgáltatásunk (Erste Lakossági NetBank, Erste MobilBank, Vállalati NetBank, Electra, Erste TeleBank, Weboldal szolgáltatások, internetes vásárlást ellenőrző sms-kód, sms szolgáltatások) működését is befolyásolja. 2019. december 5-én 8:00 és 17:00 között az API csatorna (web interfész) működése szünetel.

We hereby inform you that planned maintenance and development activities will be performed between this Friday and Monday on certain electronic systems of the Hungarian Erste Group, affecting the following dates and services:

Between 10 p.m. on December 7, 2019 and 8 a.m. on December 8, 2019 the operation of Erste Retail and Corporate NetBank, Electra, Erste MobilBank, Erste Telebank, Website service, 3D Secure code, text message service will be suspended. Futhermore the API channel will be suspended between 8:00 and 17:00 on December 5, 2019.

A részletekért kattintson!/Please click here for details

2018 08 NOV.
Üzleti elemzések 3,8%-ra emelkedett az infláció októberben

Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző

Tovább gyorsult az infláció októberben, 3,8%-ra a szeptemberre közzétett 3,6%-ról. A gyorsulás önmagában nem volt váratlan, a mérték azonban valamelyest meghaladta az előzetesen vártat, hiszen a Bloomberg elemzői konszenzusa 3,6%-os, a mi várakozásunk pedig 3,7%-os volt. Havi szinten 0,5%-kal emelkedtek az árak az év tízedik hónapjában, melyet leginkább a járműüzemanyag-árak 1,1%-os, a ruházati cikkek szezonális 2,2%-os, és az élelmiszerek 0,5%-os áremelkedése hajtott. Emellett magas volt a szeszes italok, dohányáruk főcsoportban mért 1,1%-os havi drágulás is, ami mögött leginkább a dohánytermékek jövedéki adóemelése állt. Éves összehasonlításban az élelmiszerárak 4,6%-kal, a szolgáltatások árai 1,9%-kal, míg a járműüzemanyag-árak 16,2%-kal emelkedtek. Az éves szintű maginflációs mutató is emelkedett, 2,6%-ra a szeptemberre közzétett 2,4%-ról.

Úgy gondoljuk, hogy az októberi éves inflációs adat lokális csúcs volt, novemberben és decemberben már lassulhat az éves szintű infláció, 3,5% környékére. 2019 elején is relatíve magas maradhat az árak éves szintű növekedésének üteme, azaz a 3,5-4%-os sávban maradhat az index. Látványosabb lassulás az éves inflációban jövő április-májustól várható a bázishatás támogatóbbá válásával. Éves átlagban 3,3%-os lehet a 2019-es infláció, az idei évre várható 2,9% után.

Mindeközben a maginflációs indexben további lassú emelkedést várunk a gyengébb forint, az emelkedő bérek és az erős belső kereslet árfelhajtó hatásainak köszönhetően. A maginfláció így az elkövetkező hónapokban lassan, fokozatosan elérheti a 3%-ot.

Éves szinten mindössze 2,2%-kal nőtt az ipari termelés volumene szeptemberben

Közzétette a mai napon a KSH a szeptemberi előzetes ipari termelési adatokat is. A termelés volumene havi szinten 2,1%-kal esett vissza, ami kifejezetten negatív meglepetés volt. Így a munkanaphatással igazított éves index mindössze 2,2%-os növekedést mutatott, jóval elmaradva az előzetesen várttól. A részletek egyelőre nem ismertek – azokat november 13-án teszi majd közzé a KSH – valószínűsíthetően a járműgyártásnak nem sikerült egyelőre „magához térnie”, s ennek negatív hatásait az egyéb szektorok teljesítménye nem nagyon tudta ellensúlyozni.

+36-1-268-4428